Gerd van Atten: ‘Tentamens tussen de vliegen van de veemarkt’

Delen:

Gerd van Atten, 38, studeerde van 2000 tot en met 2006 in Leiden, Utrecht en Amsterdam (UvA) en studeerde af op notarieel tuchtrecht. Nu, 14 jaar later, werkt hij als advocaat bij De Koning Vergouwen in Amsterdam. Daar leerde hij in 2003 – op het secretariaat – zijn vrouw kennen (foto).

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinneringen liggen in de Kinderdijkstraat in Amsterdam. Ik woonde daar in mijn Amsterdamse studententijd. Mooie feesten, ongezond veel sigaretten, bier en wijn en altijd een zooi. En vrienden voor het leven.

De slechtste herinneringen heb ik natuurlijk verdrongen, maar als ik mijn ogen sluit en ik moet mijn eerste tentamens maken in de Groenoordhallen in Leiden, tussen de vliegen van de veemarkt van de vrijdag ervoor, dan voel ik mij niet heel gelukkig. Studentenvee waren we.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn meest favoriete vak was goederenrecht. Ik had toen een bijbaantje op een notariskantoor, en vond hypotheek, erfpacht en erfdienstbaarheid machtig interessant. En er zat een logisch systeem in. Groot fan van Pitlo was ik.

Mijn minst favoriete vak was belastingrecht. Te veel regeltjes moeten kennen.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Wijlen prof.mr. P.H.M. Gerver begeleidde mijn scriptie. Hij leerde mij dat ook de (sacrale) wet gewoon mensenwerk was. En aan elkaar kon hangen van fouten en toevalligheden.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou meer aandacht geven aan procesrecht en bewijsrecht. Onmisbaar in de advocatuur. Niet eenvoudig, maar o zo belangrijk.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Doe echte zaken tijdens je studentijd. Treed op in en buiten rechte voor de mensen die buiten de boot vallen. Je leert er ontzettend veel van. En als je met een paar studenten aan een zaak werkt, doe je echt niet onder voor een professionele tegenpartij. Het recht gaat echt voor je leven. Een rechtswinkel, vrijwilligerswerk bij een non-profit, een goeie brief maken voor je bejaarde buurman. Ga zo snel mogelijk de praktijk in. Je hebt er de rest van je leven profijt van.

Gerd van Atten was dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven