Gevangeniswezen wil verder met digitaal contact met gedetineerden

Gevangenen geven er niet altijd de voorkeur aan hun familieleden ‘in het echt’ te zien. Sinds de lockdown kunnen ze ook via Skype contact onderhouden en dat bevalt goed. ‘Een blijvertje’, vindt Gerard Bakker, hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Bakker meldt dat in zijn weblog op strafrechtketen.nl.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Gevangeniswezen wil verder met digitaal contact met gedetineerden - Mr. online
Beeld: Pixabay

Tijdens de eerste coronagolf, nog voor de intelligente lockdown, kwamen alle vijftig DJI-directeuren bij elkaar om te bespreken welke maatregelen er in de inrichtingen moesten worden genomen. Verloven en bezoekuren werden opgeschort om zo de kans op besmettingen te verkleinen. Maar justitiabelen hebben wel recht op bezoek. In de bezoekruimtes werd plexiglas geplaatst maar sommige gedetineerden kozen voor de digitale variant: omdat ze hun familie en huisdieren liever in hun eigen omgeving willen zien of willen beeldbellen met familieleden in het buitenland. “Wat mij betreft is digitaal contact een blijvertje”, aldus Bakker.

Re-integratie

Ook het contact met de ketenpartners – reclassering, gemeenten en vrijwilligersorganisaties – verliep vanaf het begin van de coronacrisis digitaal. Doel was immers om het aantal in- en uitbewegingen in de penitentiaire inrichtingen tot een minimum te beperken. Re-integratie in de samenleving moest wel doorgaan, aldus Bakker: “De kans dat iemand na zijn gevangenisstraf op het goede pad blijft, is groter als de vijf leefgebieden – werk, wonen, schuldhulpverlening, zorg en identiteitsbewijs – al in detentie op orde zijn.” Gesprekken die nodig zijn voor de rechtsgang, zoals gesprekken met een advocaat, mogen wel in de inrichting plaatsvinden.

Telehoren

Tijdens de eerste golf is in elke gevangenis een digitale zittingskamer ingericht, met apparatuur om te kunnen videobellen. Van hieruit kunnen eenvoudige zaken worden gedaan, zoals het verlengen van voorlopige hechtenis. Inmiddels worden er in Nederland zo’n 350 zaken per week op deze manier behandeld. Voorheen gingen justitiabelen naar de rechtbank, maar een zitting van een half uur kostte al snel een hele dag. De DJI heeft gevraagd hoe justitiabelen het telehoren ervaren: “Velen vinden het fijner.”

Goedkoper

Voor de rechtspraak is dat efficiënt, adequaat en een stuk goedkoper. Bakker: “Als het aan mij ligt, gaan we na de coronacrisis door met digitale zittingen. Uiteraard moeten we blijven investeren in de techniek en logistiek. En regelmatig met de rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de advocatuur bekijken wat er nog beter kan om telehoren verder te professionaliseren.”

Lees hier de column van Gerard Bakker.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top