Hoe gebruik ik een lasersnijder?

Een lasersnijder kan worden gebruikt om verschillende materialen door middel van een laserstraal te bewerken. Een lasersnijder is misschien niet iets wat je elke dag zult gebruiken maar het kan erg handig zijn om onder andere nauwkeurige groeven mee te maken of patronen mee uit te snijden. Het klinkt allemaal heel simpel maar hoe werkt een lasersnijder nou eigenlijk?

Delen:

Hoe gebruik ik een lasersnijder

Hoe werkt een lasersnijder?

Een lasersnijder heeft een heel krachtige laser met een lichtbundel die een diameter heeft van minder dan een millimeter. De intensiteit van de laser is heel groot omdat de diameter zo klein is. Als de intensiteit heel hoog is wordt ook de energie van de laserstraal ook heel hoog. Op die manier kan de laserstraal materialen laten smelten of verdampen. Omdat de laserstraal zo dun is, is het mogelijk om heel nauwkeurige sneden te maken in en materiaal. Dit is ideaal als je ingewikkelde vormen wil snijden uit bijvoorbeeld glas, metaal of hout. Ook zijn lasers geschikt om mee in hout te graveren maar er kan ook mee worden gelast, geboord of gemarkeerd.

Welke voordelen biedt de lasersnijder?

De lasermachine heeft veel voordelen. Dankzij de dunne laser in de machine kunnen er gladde snijranden worden gemaakt waardoor er vrijwel geen materiaalverlies is. Ook snijden de lasers erg snel. De snelheid is natuurlijk wel afhankelijk van het materiaal, dikte, het lasertype en het vermogen maar bij niet-metalen snijdt een laser soms wel tien meter per minuut. De gemiddelde lasersnelheid ligt tussen de 0,5 en 12 meter per minuut als er met staal of kunststof wordt gewerkt. Daarnaast heeft de lasersnijmachines bijna geen onderhoud nodig en slijt hij ook bijna niet.

Het gebruik van de lasersnijder in het kort

Voordat je de laser gaat gebruiken heb je als het goed is bedacht wat voor figuur de laser moet uitsnijden/ingraveren en van welk materiaal dit moet zijn. Hier maak je een grafisch ontwerp van die je kan plaatsen in een vector programma. Via het vector programma wordt het ontwerp verzonden naar de lasersnijmachine. Leg voor die tijd het materiaal waarvan het ontwerp gemaakt moet worden in de lasermachine. Nu hoef je alleen nog maar op de startknop te klikken. Als de lasersnijmachine klaar is kan je het figuur er daarna meteen uithalen.

Wanneer schaf je een lasersnijmachine aan?

Voor zowel massaproductie als kleine losse opdrachten is de lasersnijder ideaal. De snijder maakt geen verschil tussen grote of kleine voorwerpen dus is hij daarom erg breed inzetbaar. De aanschaf van een lasersnijder is een investering maar wordt snel terugverdiend doordat de lasersnijder een betrouwbare en rendabele snijwijze hanteert. Zoals eerdergenoemd heeft de lasersnijder ook weinig onderhoud nodig en slijt hij nauwelijks. Hierdoor zijn er ook weinig extra kosten aan verbonden.  Voor wie met regelmaat moet graveren, boren, lassen, markeren of uitsnijden is de aanschaf van een lasersnijmachine echt een uitkomst!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven