Hof decimeert factuur van advocaat

De factuur van bijna een miljoen die Simmons & Simmons na een fraudezaak indiende, werd door het hof Arnhem-Leeuwarden als ‘buitensporig hoog’ afgedaan. De raadsheren vonden 100.000 euro wel genoeg voor de werkzaamheden van het kantoor.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_40623659_s-2019 geld weegschaal-31f067cd
beeld: Depositphotos

Na de onherroepelijke vrijspraak in een vijf jaar durende fraudezaak tegen oud-Achmea-bestuurder Jeroen van Breda Vriesman, diende een strafrechtteam Simmons & Simmons een verzoek in bij de rechter om de kosten van de verdediging vergoed te krijgen door de Staat. De billijkheid van zo’n verzoek wordt op grond van artikel 534, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering door de rechter beoordeelt.

Halsstarrigheid OM

Simmons & Simmons bracht in deze zaak meer dan tweeduizend uur in rekening. Advocaat David Schreuders, die het strafrechtteam aanvoerde, noemde als toelichting voor de hoog opgelopen kosten onder meer de wens van zijn cliënt dat hij als raadsman steeds persoonlijk betrokken was bij de handelingen in het proces. Ook voerde hij de noodzaak aan om steeds weer tegen “de halsstarrigheid van het Openbaar Ministerie” in te gaan.

Het gerechtshof noemt in zijn onlangs gepubliceerde beschikking de factuur ‘buitensporig hoog’.  Het hof is van oordeel dat “de door de raadsman en zijn kantoorgenoten in rekening gebrachte uren – ruim tweeduizend – mede gelet op het voor een groot deel gehanteerde uurtarief van € 485-510 in geen verhouding staan tot de aard, omvang en complexiteit van de zaak. (…) Het hof is van oordeel dat het door vele verschillende advocaten aan de zaak bestede aantal uren afgezet tegen wat in de strafzaak tegen verzoeker redelijk is te achten buitensporig hoog is.”

Het hof vindt een bedrag van € 100.000 (€ 121.000 inclusief btw) een passende vergoeding, en voegt daaraan toe dat het “gezien de aard, de omvang en de complexiteit van de zaak aannemelijk is dat vele in het strafrecht gespecialiseerde advocaten voor dit bedrag aan honorarium en kostenvergoeding een verdediging op hoog niveau zouden hebben kunnen en willen voeren.”

Teleurgesteld

Schreuders zegt in het FD dat hij nog niet eerder heeft meegemaakt dat de rechter een vergoeding na een vrijspraak tot slechts tien procent terugsnoeit: “De rechter kent bijna nooit een volledige vergoeding toe, maar in mijn ervaring meestal wel zo’n zeventig tot negentig procent in soortgelijke zaken.”

Hij is teleurgesteld dat het hof geen oog heeft gehad voor de ‘halsstarrige opstelling’ van het OM. Dat wilde volgens hem een voorbeeld stellen door een topbestuurder aan te pakken en ging daarbij tot het uiterste, terwijl de feiten zo’n opstelling helemaal niet rechtvaardigden. “Er is een aanzienlijke nota uitgegaan, maar die moet je zien tegen de achtergrond dat de zaak vijf jaar heeft geduurd en de noodzaak van de handelingen die in het kader van de verdediging zijn verricht.”
Overigens heeft Achmea heeft alle advocaatkosten van Simmons & Simmons in deze zaak inmiddels betaald, aldus Schreuders, “zonder daar ooit een vraagteken bij te hebben geplaatst.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top