Hoogleraar Charlotte Pavillon vergat zich in te schrijven voor een tentamen

Delen:

Charlotte Pavillon toen

Charlotte Pavillon (39) studeerde vanaf 1997 eerst internationale betrekkingen en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde af in internationale betrekkingen in 2004 en in het Europees en internationaal recht met civiel effect in 2005. Ze is hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb de rechtenstudie als avondstudent gevolgd. In 2002 lag er ’s avonds voor ons groepje een videoband klaar om af te spelen. Wij keken gebroederlijk naar de televisie en konden de video ook stopzetten of terugspoelen. Soms kwam er een hoogleraar om het hoorcollege live te verzorgen voor zo’n 25 man. Dat was fantastisch. Kleinschalig onderwijs met buitengewoon gemotiveerde medestudenten. Hier heb ik fijne herinneringen aan.

Een slechte herinnering is dat ik er de dag voor het (beruchte) tentamen Europees recht achter kwam dat ik was vergeten om mij in te schrijven. Dat tentamen was ‘vol’. Ik kon gelukkig nog aanschuiven bij de Engelstalige variant en haalde het tentamen.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vakken waren, behalve Europees recht, de privaatrechtelijke vakken. Om hun zowel praktische als analytische benadering. Ik was al snel gegrepen door de spanning die bestaat tussen beginselen als de partijautonomie en contractsvrijheid enerzijds en de noodzaak om de zwakke partij te beschermen anderzijds. Toen ik besefte dat het Europees recht de inhoud van nationaal privaatrecht steeds meer bepaalde, had ik mijn weg gevonden.

Mijn minst favoriete vak was belastingrecht. Dit was het eerste vak dat ik medio 2002 volgde in mijn atypische curriculum en het was een pittige start. Van Europees defensiebeleid naar de Wet IB 2001 was nogal een overgang. Toch heb ik geen seconde getwijfeld aan mijn keuze om de gehele rechtenstudie te volgen. Ik wilde alle facetten van het recht leren kennen. 

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
De docenten bij internationale betrekkingen hebben mij als achttienjarige weten te boeien voor de Europese samenwerking en integratie en bij die opleiding kreeg ik mijn eerste aanstelling als student-assistent. Daar leerde ik hoe leuk het is om onderzoek te doen. Toen ik rechten studeerde werkte ik overdag als docente bij internationale betrekkingen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Weinig. Misschien had ik andere bijvakken gekozen, maar ik had al die stappen nodig om bij mijn geliefde onderwerp, het Europees privaatrecht terecht te komen. Ik ben blij dat ik daar de tijd voor heb genomen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Neem de tijd, maak geen overhaaste beslissingen over je toekomst. En geniet van je studententijd. Reis, feest, maak vrienden en scherp je geest. Die tijd komt niet meer terug.

Charlotte Pavillon is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Charlotte Pavillon
Charlotte Pavillon nu

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven