Hoven Amsterdam en Den Haag nemen straf- en belastingzaken van elkaar over

De gerechtshoven van Amsterdam en Den Haag gaan elkaars zaken overnemen: Amsterdam gaat ‘Haagse’ strafzaken behandelen, Den Haag ‘Amsterdamse’ belastingzaken. Dit is nodig om de over- en ondercapaciteit bij beide hoven het hoofd te bieden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Hoven Amsterdam en Den Haag nemen elkaars straf- en belastingzaken over - Mr. online
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Bij strafrecht gaat het om 255 zaken. De eerste zitting waarop Haagse zaken staan gepland is op 20 juli. De Amsterdamse raadsheren zitten dan ‘als gerechtshof Den Haag’ in Amsterdam. Bij de selectie van zaken is rekening gehouden met reistijd van verdachten. Met deze wisseling moeten de doorlooptijden worden verkort, zodat zaken tijdig kunnen worden afgedaan.

Belastingrecht

Voor belastingzaken is juist het hof Den Haag tot 1 januari 2023 aangewezen als hof waarvan de zittingsplaats tijdelijk mede worden aangemerkt als zittingsplaats van hof Amsterdam. De zaken blijven formeel aanhangig bij hof Amsterdam, maar kunnen worden behandeld door raadsheren van hof Den Haag. Het gaat om 150 belastingzaken, waarvan de eerste waarschijnlijk in september zullen worden behandeld. Ook hier is rekening gehouden met de reistijd van betrokkenen.

Aanwijzing

Dergelijke aanwijzingen vinden plaats door de minister voor Rechtsbescherming en kunnen alleen worden gegeven in geval van een tijdelijk gebrek aan voldoende zittingscapaciteit. Het benodigde ministeriële besluit is in de Staatscourant geplaatst en trad in werking op 1 juni 2021. Iedere raadsheer is wettelijk bevoegd om als raadsheer van een ander gerechtshof op te treden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top