In-house bij Alliander

Delen:

Malinda Miener“De samenleving staat aan het begin van een ingrijpende  energietransitie”, aldus Malinda Miener, general counsel bij Alliander.”Ik vind het interessant om hierover mee te denken. Gelukkig krijg je bij ons ook alle ruimte om verbeteringen door te voeren”.

De sinds 2007 geldende wettelijke verplichting voor energiebedrijven om hun productie-en leveringsbedrijf en het netwerkbedrijf volledig te splitsen was voor Nuon aanleiding om Alliander als zelfstandig netwerkbedrijf op te richten. De holding is in 2009 ontstaan en wordt inmiddels gevormd door de netbeheerders Liander en Endinet, met daarnaast Liandon als expertisecentrum. Ook kent Alliander een tak die zich bezig houdt met emerging business activities, onder andere door start-ups op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling en decentrale energievoorziening te realiseren.

Malinda Miener is onlangs uitgeroepen tot winnaar van de eerste General Counsel Award, een initiatief van General Counsel Netherlands, vanwege onder meer haar energie en authenticiteit waardoor zij in staat is gebleken om grote veranderingen binnen haar afdeling door te voeren. Eerder was zij general counsel bij TNO en daarvoor bekleedde ze diverse (juridische) functies bij de marine. Miener:” Ik heb vroeger als militair gevaren aan boord van diverse fregatten en ben ook in Afghanistan geweest. Daarnaast spring je bij defensie regelmatig in het diepe door opnieuw een andere functie te bekleden variërend van hoofd logistieke dienst tot universitair docent Rechten op het KIM. Toen mij werd gevraagd om bij Alliander te komen werken, zag ik dat als een mogelijkheid om een nieuwe uitdaging aan te gaan”.

Het werkterrein van haar 15-koppige afdeling spreidt zich uit over alle onderdelen van het bedrijf. Miener: ”De werkzaamheden zijn zeer divers; van het afstemmen met gemeentes en provincies over kabels en leidingen tot het begeleiden van aanbestedingen in de vrije markt”. Ze heeft vanaf haar aantreden met name veel energie gestoken in de positionering van haar afdeling binnen het bedrijf. “Ik vond Alliander in eerste instantie meer gericht op technische processen dan op samenwerking. Ik probeer dit open te breken door mijn afdeling meer projectmatig en strategisch te laten samenwerken met de andere stafafdelingen. Ik vind het belangrijk dat een advies aan de Raad van Bestuur niet alleen van Juridische Zaken afkomstig is, want alleen zo kan een goede afweging gemaakt worden. Uiteraard is het altijd aan de Raad van Bestuur of zij zo’n advies willen overnemen”.

Een heldere positionering vereist ook aandacht voor de interne governance. Miener: ”Ik wil graag, ook weer in overleg met de andere afdelingen, scherper vastleggen welke verantwoordelijkheden mijn afdeling, maar ook andere bedrijfsonderdelen en afdelingen, hebben binnen het bedrijf. Zo is mijn team momenteel bezig met het opstellen van de nieuwe procuratie- en mandaatregeling. Maar ook de governance in bredere zin is van belang: we moeten checks en balances goed hebben ingeregeld en de (juridische) risico’s beheersbaar maken”.

De missie van Alliander is het betaalbaar en bereikbaar houden van energie, ook tijdens de energietransitie. Miener probeert dit te vertalen naar concrete werkzaamheden voor haar afdeling. “We zitten als samenleving midden in een overgang naar duurzamere vormen van energie. Dit heeft uiteraard gevolgen voor ons bedrijf; zo zorgt bijvoorbeeld het op steeds grotere schaal opwekken van zonne-energie voor nieuwe vraagstukken op het gebied van opslag van energie en het omgaan met piekbelasting van ons netwerk. Ik hou ervan om met mijn team out of the box mee te denken over dergelijke kwesties, al ben ik me uiteraard bewust van de kaders waarbinnen we moeten opereren. Zo stelt de wet bijvoorbeeld dat we zelf geen energie mogen opwekken, ook niet voor eigen gebruik. Ook heb ik natuurlijk rekening te houden met onze publieke aandeelhouders en de toezichthouders. Ik vind het wel interessant om binnen dit spanningsveld de grenzen te verkennen.”

De wens om actief deel te nemen aan de energietransitie vereist een hoge mate van flexibiliteit en efficiënt handelen van de organisatie. Miener: ”Ook op dit vlak hoop ik nog een slag te maken. Ter illustratie: bij het afsluiten va inhoudelijk minder gangbare contracten, wil ik graag dat advies wordt gevraagd bij Juridische Zaken. Dat neemt niet weg dat we bezig zijn met de verdere standaardisering van onze contracten. Zeker voor een afdeling als emerging business activities zou het welkom zijn als ze zonder onze tussenkomst uit het systeem een contract met de gewenste algemene voorwaarden kunnen genereren”.

Miener is momenteel ook de markt van externe juridische advisering aan het verkennen. “Gezien de diversiteit van onze werkzaamheden zullen we gebruik gaan maken van kennis op uiteenlopende gebieden; van energierecht tot notariële kwesties. We selecteren echter voornamelijk op het vermogen van kantoren om het brede speelveld waarin wij opereren te kunnen begrijpen”. Originele voorstellen kunnen er ook uitspringen. Miener:”Zo ontving ik onlangs een aanbod van een kantoor dat voor een bepaald bedrag een interne cursus wil verzorgen, bereikbaar is voor bepaalde adviesvragen en daarnaast een grote casus wil oppakken. Ik vind het leuk om daarover na te denken”.

Het meest bijzondere aan haar functie vindt Miener dat je bij Alliander echt de ruimte krijgt om het bedrijf te verbeteren.”Iedereen hier is verknocht aan zijn werk en staat open voor elkaars suggesties. Tevreden klanten en medewerkers: is dat niet waar het uiteindelijk om draait? Een General Counsel Award kun je alleen winnen als daarvoor de juiste voedingsbodem aanwezig is. Die heb ik ook nu weer bij Alliander gevonden”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven