In-house bij… De Lage Landen

Delen:

Jan du Pré

Jan du Pré

Francisca Comiche

Francisca Comiche

In-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Voxius heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Jan du Pré (general counsel) en Francisca Comiche (deputy general counsel) van De Lage Landen.

In en om Eindhoven is De Lage Landen al jarenlang een begrip. Buiten Eindhoven is de organisatie echter nog relatief onbekend, ondanks dat zij een van dé mondiale spelers is op het gebied van financiering van kapitaalgoederen. Als dochter van Rabobank deed De Lage Landen in 1969 zijn intrede in de financiële wereld. De Lage Landen begon met het verstrekken van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten aan consumenten, omdat grote banken het destijds niet ‘chique’ vonden om dergelijke producten onder eigen naam aan te bieden. “Inmiddels is het een zeer goed presterend onderdeel van Rabobank, dat zorg draagt voor een substantieel deel van de totale winst van Rabobank Groep”,  vertelt Francisca Comiche, deputy general counsel.

Net als andere financiële instellingen staat De Lage Landen aan de vooravond van verandering. Jan du Pré, general counsel: “De Lage Landen bevindt zich momenteel middenin een transitiefase. Veranderingen die zowel in- als externe factoren kennen.” De komst van de nieuwe CEO van De Lage Landen, maar ook een stevigere inmenging van moeder Rabobank, verandering van de maatschappij, geldende wet- en regelgeving en het verscherpte toezicht door toezichthouders in de financiële wereld leiden tot veranderingen binnen  de organisatie. “Veranderingen die ook merkbaar zijn voor het legal team, waar de juristen soms in een spagaat kunnen komen tussen enerzijds het belang van het houden van de organisatie binnen de normen die wet en regelgeving heden ten dage nu eenmaal aan een in Nederland gevestigde financiële instelling stellen, terwijl die buiten Europa niet meteen als vanzelfsprekend worden begrepen en anderzijds de druk vanuit de business om snel zaken te doen.

Verder is De Lage Landen continu aan het innoveren om haar dienstverlening verder te optimaliseren. Francisca Comiche illustreert dit met een voorbeeld uit de Verenigde Staten. “Voor de small ticket business – snelle, kleine met beperkte omvang – heeft men een app ontwikkeld, waardoor klanten via hun mobiele telefoon een financiering kunnen afsluiten zonder het ondertekenen van een papieren contract. De klant vult een aantal gegevens in op de app, ondertekent met een elektronische handtekening en de transactie is – na goedkeuring door de business van De Lage Landen  – afgerond.” In de huidige tijd van smartphones en digitale snelwegen een manier om up to speed te blijven. Een dergelijk systeem is voor de Europese markt nog ver weg, maar zou ook hier een efficiënte manier van contractvorming kunnen zijn.

Legal Team

Wereldwijd werken er momenteel zo’n 85 juristen bij De Lage Landen, waarvan vijftien in het corporate legal team op het hoofdkantoor. De core business van corporate legal is het op internationaal niveau opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van wereldwijde vendor-overeenkomsten. Daarnaast is het team betrokken bij alle grensoverschrijdende activiteiten binnen de groep (onder meer acquisities, nieuwe producten, het opzetten van joint-ventures en funding-activiteiten).  Binnen het team zijn juristen met verschillende nationaliteiten en achtergronden werkzaam, zowel vanuit de advocatuur als direct vanuit het bedrijfsleven.

Het Nederlandse team telt twaalf juristen. Deze afdeling houdt zich vooral bezig met zekerheden en bijzondere financieringsvormen zoals leasing, factoring en consumentenfinanciering. Athlon Car Lease wordt ook geadviseerd door drie gespecialiseerde juristen in dit team over met name autoleasing en wagenparkbeheer.

Buiten Nederland zijn ongeveer 65 juristen werkzaam in ongeveer 25  landen waar De Lage Landen ook actief is (o.a. Verenigde Staten, Brazilië, Asia/Pacific regio, Canada, Europa). Deze juristen houden zich vooral bezig met het implementeren van de internationale vendor-overeenkomsten, lokale corporate-vraagstukken en het vertalen van het op corporate niveau gevormde beleid naar hun eigen land.

Alle juristen rapporteren rechtstreeks aan Du Pré en Comiche, die samen het management vormen. Deze hiërarchische lijn tussen Corporate Legal en de juristen in de landen is tamelijk uniek in de internationale bedrijfsjuridische wereld. Het waarborgt de onafhankelijkheid van de juridische functie binnen de totale bedrijfsorganisatie, waardoor alle juristen waar ter wereld zij ook binnen het global legal network werkzaam zijn, hun taken op de terreinen van corporate governance en compliance optimaal kunnen verrichten. Du Pré rapporteert aan de CEO van de Lage Landen International B.V.

Advocatenkantoren

Het merendeel van het juridische werk wordt door de eigen juristen verricht, voor bijzondere onderwerpen wordt met een (beperkt) aantal advocatenkantoren samengewerkt. Zo wordt op het gebied van (financial) regulatory samengewerkt met De Brauw Blackstone Westbroek in London (Mariken van Loopik). Voor het complexe arbeidsrecht is het vaste aanspreekpunt eveneens De Brauw Blackstone Westbroek (Stefan Sagel). Bij de kleinere arbeidsrechtelijke vraagstukken wordt De Lage Landen ondersteund door Banning. Loyens & Loeff wordt geconsulteerd op het terrein van consumer finance. In specifieke internationale (overname) zaken wordt gewerkt met (de lokale vestigingen van) Allen & Overy. Tot slot is Wijn & Stael (Remco Vermaire en Noor Zettler) het aanspreekpunt voor litigieuze zaken en vraagstukken vanuit De Lage Landen Nederland.

Kennis en ervaring

De legal awareness binnen De Lage Landen wordt op peil gehouden door inhouse-trainingen die de legal counsel aan de business units  en in de landen geven. De juristen worden ook al vanaf een vroeg stadium betrokken bij (nieuwe) projecten. Om het eigen kennisniveau op peil te houden, wonen de juristen zo nu en dan externe cursussen, onder meer bij advocatenkantoren met wie wordt samengewerkt, bij. Verder wordt er in toenemende mate met de Universiteit van Tilburg samengewerkt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven