In-house bij… ERIKS

Delen:

Edwin DamenIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Peter Milders, partner bij Voxius, heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Edwin Damen, general counsel bij ERIKS.

Aan de rand van Alkmaar staat het moderne hoofdkantoor van ERIKS, een onderneming met wereldwijd 7.000 medewerkers en een omzet van Euro 1,8 miljard, waarvan zo’n 35% uit de Verenigde Staten en Canada komt. ERIKS is een industriële dienstverlener die een breed assortiment werktuigbouwkundige componenten en daarop aansluitende technische en logistieke diensten aanbiedt. Edwin Damen, general counsel van ERIKS, legt uit dat een groot deel van de omzet wordt gemaakt door de handel in producten, dus inkoop en verkoop, maar dat daarnaast een belangrijk deel inmiddels bestaat uit het aanpassen van producten op de specifieke wensen van de klanten.
Verder wordt een deel van de producten geleverd uit het assortiment van eigen producten, waarvan ERIKS het intellectueel eigendom heeft. Daarnaast heeft ERIKS een uitgebreid private label assortiment. ERIKS heeft daarvoor de technische en logistieke kennis in huis en kan daardoor de klant letterlijk op maat bedienen. Bij die producten moet gedacht worden aan afsluitings- en aandrijvingstechnieken, stromingstechniek, industriële kunststoffen en gereedschappen en onderhoudsproducten.

ERIKS werd in 1940 in Alkmaar opgericht door Arie Eriks en groeide na de oorlog uit tot een bedrijf met filialen in verschillende Europese landen. Van 1977 tot 2009 was ERIKS genoteerd aan de beurs. Sinds 2009 is ERIKS onderdeel van SHV Holdings, wat een goede financiële armslag gaf voor een ambitieus groeiprogramma. Damen: “Sinds 2010 maakt het bedrijf een stevige groeispurt door, vooral door overnames, zowel in Europa als in de Verenigde Staten en Canada. Veel bedrijven werden uit handen van private equity-partijen gekocht. Ik viel dus met mijn neus in de boter toen ik dat jaar in dienst trad. Daarbij was de juridische discipline in dit bedrijf toen nog nauwelijks ontwikkeld.” Veel van de overgenomen bedrijven zijn onder eigen naam blijven opereren omdat het sterke merken zijn. Een bekende naam in Nederland is bijvoorbeeld Econosto, dat in 2008 werd overgenomen.

Het legal team

Het legal team bestaat naast general counsel Edwin Damen (ex-Pels Rijcken, ex-AKD en ex-ISS) uit Jeroen Gelders (ex-advocaat, ex-ISS en ex-Ballast Nedam) die sinds 2012 in dienst is en de Nederlandse bedrijven van ERIKS juridisch begeleidt. En binnenkort start een ervaren jurist op holdingniveau, Georg Quak (ex-advocaat, ex-Westland Utrecht). Daarnaast is er een jurist in Duitsland en zijn er drie in de Verenigde Staten (VS); deze juristen werkten al bij bedrijven die door ERIKS werden overgenomen. “Wij hebben gekozen voor een decentraal model waarbij de juristen dicht op de business werken. Dat betekent dat de juristen hiërarchisch werken onder het lokale management. Zij hebben een functionele lijn naar mij.”

Damen zelf rapporteert aan CFO Leo Epskamp, de enige Nederlander in de Raad van Bestuur die verder bestaat uit twee Belgen, onder wie de CEO, en een Duitser. Sinds zijn komst in 2010 heeft Damen veel gedaan om de juridische discipline in het bedrijf op de kaart te zetten en de legal awareness te vergroten. Damen: “ERIKS heeft in 2008 voor de eerste keer in haar historie een jurist aangenomen die zich vooral bezighield met de beursnotering. Veel juridische aangelegenheden liepen in die tijd via de controller. Toen ik hier in dienst kwam heb ik een legal promotion tour gemaakt langs de bedrijven en heb ik een compliance-programma opgezet om de medewerkers enig houvast te geven bij het omgaan met juridische en compliance gerelateerde vragen.” Op dit moment wordt er wereldwijd een competition compliance-programma uitgerold voor management, stafleden en commerciële mensen. Volgens Damen zijn de risico’s goed in beeld, maar het zal volgens hem voortdurende aandacht behoeven. Hij heeft ook een rol als corporate secretary, wat onder andere inhoudt dat hij zich intensief bezighoudt de verdere ontwikkeling van de corporate governance, waarvoor hij een road map heeft gemaakt. Zo is nu vastgelegd hoe stukken in een vergadering worden ingebracht, hoe besluitvorming plaatsvindt en hoe die besluiten internationaal worden uitgedragen. Onderdeel van die road map is ook de Code of Conduct die hij recentelijk heeft herschreven en waarvoor nieuwe werknemers wereldwijd nu tekenen. Ook gedragsregels met betrekking tot mededinging en internationale regels met betrekking tot gesanctioneerde landen, bedrijven en personen spelen volgens Damen een grote rol. Hierbij kon hij op onderdelen gebruik maken van de ervaring die op dit gebied al bestond bij SHV.

Een ander deel van Damen’s werk bestaat uit het begeleiden van de vele overnames de laatste jaren, zeer onlangs nog een Belgische onderneming. Na de groeispurt in 2011 was het jaar 2012 voor wat betreft overnames een rustig jaar; dat was een jaar van consolidatie. Voor buitenlandse overnames worden lokale advocaten ingeschakeld die door hem worden aangestuurd. “Ik vind het belangrijk dat een bedrijfsjurist van ERIKS ook advocaat is geweest; hierdoor is hij beter in staat om advocaten goed aan te sturen.” Ten slotte valt ook de wereldwijde assurantieportefeuille onder de verantwoordelijkheid van Damen. Dit vergt volgens hem nogal wat aandacht, vooral in de VS waar aansprakelijkheid soms verder gaat dan in Europa.

Jeroen Gelders bedient de Nederlandse bedrijven van ERIKS. Gelders: “De meeste bedrijven waren nog niet gewend aan een bedrijfsjurist. Ik ben daarom ook echt in de business gepenetreerd. De eerste stap was risicobeheersing.” Dat betekende een goede regeling voor contractvorming (wie mag waarvoor tekenen bijvoorbeeld) en het gebruik van algemene voorwaarden. Ook heeft hij door zijn inspanningen inmiddels goed zicht gekregen op  lopende claims. Naast de commerciële contracten houdt Gelders zich bezig met bijvoorbeeld distributiecontracten en samenwerkings- en geheimhoudingsovereenkomsten in gevallen waarin ERIKS samen met een andere partij producten ontwikkelt.

Ten slotte zijn de juristen betrokken bij het zogenaamde business continuïteitsplan dat moet voorzien in een regeling voor het geval de productie stilvalt, bijvoorbeeld door een natuurramp of een epidemie.

Kennis en netwerk

Damen vertelt dat er binnen ERIKS niet-juridische cursussen worden gegeven waarbij de juristen soms aanhaken. Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden om de benodigde juridische opleidingen te volgen. Zelf heeft hij in het verleden de Grotius-opleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht gevolgd. Ook worden soms seminars van advocatenkantoren bezocht om kennis bij te spijkeren. Damen is daarnaast lid van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen en van de internationale organisatie Association of Corporate Counsel (ACC), volgens hem een nuttige organisatie die over een goede databank beschikt. Ook is hij lid van het genootschap General Counsel Netherlands.

Huisadvocaten

Voor de Nederlandse activiteiten wordt al jaren gewerkt wordt met Chris Jager van BLIX Advocaten in Amsterdam, vertelt Damen. Deze kent volgens hem de zaken en de cultuur van ERIKS, wat erg goed werkt. Ook wordt voor corporate zaken in Nederland soms gewerkt met De Brauw Blackstone Westbroek. En voor de overnames in de VS heeft hij samengewerkt met Rich Lowe van het Texaanse kantoor Shannon, Gracey, Ratliff & Miller.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven