In-house bij… Greif

Delen:

Wanda van EngelenIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Peter Milders, partner bij Voxius, heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Wanda van Engelen, director Legal Affairs EMEA & APAC bij Greif.

Wie door de groene veenweiden het pittoreske Utrechtse dorp Vreeland nadert, verwacht daar geen fabriek voor de productie van vaten. En toch staat hier, aan de Vecht, achter een charmante villa een van de oudste vatenfabrieken uit de Greif Inc. Groep. In de villa huizen het management van de Divisie Rigid Industrial Packaging & Services EMEA & APAC en enkele corporate afdelingen. Een groot deel van de activiteiten van het Amerikaanse Greif heeft zijn oorsprong in Nederland, als onderdeel van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer N.V.

“De fabriek in Vreeland werd in 1930 in gebruik genomen door Bernard van Leer, nadat in de fabriek in Amsterdam een staking was uitgebroken”, vertelt Wanda van Engelen, director Legal Affairs EMEA & APAC. “In één nacht heeft Bernard van Leer de machines uit de fabriek verhuisd om zo zeker te stellen dat de productie van vaten onder meer voor Shell in Pernis kon doorgaan.” Jarenlang was Van Leer genoteerd aan de Amsterdamse beurs totdat het bedrijf werd overgenomen door het Finse Huhtamaki. Kort na die overname is het industriële verpakkingsdeel doorverkocht aan Greif Inc. in Delaware, Ohio. Sinds die overname in 2001 heeft Greif een enorme ontwikkeling  doorgemaakt en is het uitgegroeid tot de wereldmarktleider in industriële verpakking. Greif is genoteerd aan de New York Stock Exchange en heeft wereldwijd meer dan 13.500 werknemers in dienst en heeft zo’n 200 productielocaties  in meer dan 50 landen. Greif produceert onder meer stalen-, fiber- en plastic vaten, intermediate bulk containers (IBC’s), vatsluitingsystemen, waterbottles, en flexibele bulkverpakking (FIBC’s). In de VS en Canada heeft Greif papierverpakkingsoperaties en bosbouw activiteiten. Verder is het bedrijf onder meer actief in recycling van verpakking . Greif’s grootste klanten bevinden zich in de petrochemische-, farmaceutische-, landbouw- en voedingsindustrie.

Legal Affairs

Wanda van Engelen (ex-Hollandse Signaalapparaten (nu Thales) en ex-KPN) rapporteert aan Greif’s General Counsel  Gary Martz in de V.S., waar naast Martz een Associate General Counsel en een paralegal werken. Toen zij tien jaar geleden bij Greif begon was zij naast Martz de enige jurist voor de business buiten de V.S en Latijns America. Sinds die tijd heeft de omzet zich meer dan verdubbeld, en zijn er twee juristen in Nederland bijgekomen en werken zowel in de V.S als in Nederland nog een interim jurist.  Ook heeft Greif voor de begeleiding van de lokale business een ervaren juriste in Moskou en een juriste in Shanghai, met wie Van Engelen regelmatig contact heeft.

Van Engelen houdt zich binnen de afdeling steeds meer bezig met managementtaken en strategische zaken, waaronder M&A, compliance en grote investeringsprojecten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Zij vertelt dat vooral de jaren 2010 en 2011 hectisch waren door het grote aantal acquisities in landen als Zweden, Turkije, Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten, Israël, Nederland en de Verenigde Staten. Om het groeiende personeelsbestand goed te informeren over de Greif Code of Conduct, en over wet- en regelgeving op het gebied van anti-corruptie, mededingingsregels en andere relevante zaken, bestaan binnen het concern web based trainingen. Maar, vertelt Van Engelen, ook geeft haar afdeling geregeld trainingen op bijeenkomsten van het management of de sales en sourcing managers.

Senior legal counsel Kris Dorst (ex-Ricoh Europe) houdt zich voornamelijk bezig met de West-Europese activiteiten van de divisie Rigid Packaging & Services. Dorst behandelt key account sales en sourcing contracten, agentuur – en distributiecontracten, en begeleidt claims, procedures en IP-gerelateerde zaken.  Ook heeft Dorst meegewerkt aan enkele acquisities en heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de diverse fusie-meldingen die Greif heeft gedaan bij de fusie controle-autoriteiten.

Legal Counsel Ana Marcheva (ex-GE Capital) versterkt sinds medio 2012 het team en is voornamelijk werkzaam voor de divisie Flexible Packaging & Services en begeleidt op dezelfde wijze als Kris Dorst de operationele  activiteiten van de divisie.

Ten slotte wordt het team in Nederland ondersteund door een interim-juriste, Anniek van Luijn, die voornamelijk sourcing- en verkoopcontracten begeleidt.  Voorts doet elke jurist binnen het team andere voorkomende werkzaamheden waaronder financieringen en reorganisaties in samenwerking met de afdelingen Treasury en Tax.

Arbeidsrechtelijke zaken worden meestal door de locale HR-afdelingen behandeld, en komen slechts in bijzondere gevallen bij Legal terecht.

Eenmaal per jaar komen alle juristen van Greif bij elkaar om zaken en ontwikkelingen te bespreken. Tussendoor zijn er regelmatig video-conferenties om zaken af te stemmen.

Kennis en netwerk

Voor het bijhouden en ontwikkelen van kennis op de afdeling streven wij ernaar  ten minste één keer per jaar een cursus te doen. Van Engelen: “De juristen hier werken voornamelijk internationaal en zijn echte generalisten. Met de grote werkdruk en het kleine aantal mensen kunnen wij ons vooralsnog niet permitteren te specialiseren, maar het streven is wel expertise te kweken en daarbij rekening te houden met talent en belangstelling van de individuele jurist.” Zij geeft aan dat voor juridisch inhoudelijke kennisontwikkeling de seminars van advocatenkantoren een goed middel zijn.

De juristen zijn lid van het NGB en Van Engelen is daarnaast lid van het netwerk General Counsel Netherlands.

Huisadvocaten

Van Engelen vertelt dat Greif met verschillende advocatenkantoren werkt. Voor de strategische activiteiten werkt Van Engelen veel met Allen & Overy vanwege het grote internationale netwerk van dit kantoor en omdat de kwaliteit en service voor een bedrijf als Greif kritisch is. In Duitsland werkt Van Engelen vaak met Astrid Krüger, partner binnen het kantoor München. Ook wordt veel gewerkt met het Amsterdamse kantoor van Allen & Overy, onder meer met Paul Glazener voor mededingingszaken en met Christiaan Stokkermans voor notariële zaken en herstructureringen. Maar er wordt ook gewerkt met Baker & McKenzie, Stibbe en andere kantoren.

Sustainability en safety

Naast haar juridische functie werkt Wanda van Engelen met Greif’s Chief Sustainability in de V.S. en participeert zij in de waterwerkgroep van de World Business Council for Sustainable Development waarvan Greif lid is. Van Engelen: “Greif hecht grote waarde aan de verduurzaming van haar activiteiten. Met de acquisitie van het bedrijf pack2pack in 2011 heeft Greif een belangrijke stap gezet in het streven naar een ‘closed-loop’ levenscyclus van verpakking. Greif heeft al veel bereikt in de reductie van het verbruik van energie en de uitstoot van broeikasgassen en CO2, en heeft ambitieuze concrete doelen gesteld om afval uit de productieactiviteiten terug te brengen tot nul, en het verbruik van energie en water en de uitstoot van broeikasgassen en CO2 de komende jaren nog verder te reduceren.”

Daarnaast speelt veiligheid een grote rol binnen Greif, het credo hier is ‘Safety first’, er wordt zwaar op veiligheid gestuurd. Van Engelen: “Onze ‘incident rates’ zijn gelukkig zeer laag, maar de veiligheid van onze mensen, onze klanten en de omgeving heeft onze permanente aandacht.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven