In-house bij… IHC Merwede

Delen:

Hans Pieter SlappendelIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Peter Milders, partner bij Voxius, heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Hans Pieter Slappendel, hoofd juridische zaken bij scheepsbouwer IHC Merwede.

Met enige trots zegt Slappendel: “350 kilometer kabel is er in dit schip verwerkt.” Hij wijst op het splinternieuwe schip de ‘Seven Waves’ dat aan de wal ligt bij de werf van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel, een van de productielocaties van het bedrijf. Wie over de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam rijdt en naar het oosten kijkt, ziet op het punt waar de Hollandsche IJssel en de Nieuwe Maas samenkomen de gigantische hal waarin de schepen worden gebouwd. “Op dit moment worden de zes dieselmotoren en elektromotoren van de ‘Seven Waves’ getest en afgesteld. Daarna zal er bij Huisman Equipment in Schiedam nog een toren op geplaatst worden en zal het schip naar Brazilië vertrekken om pijpen te leggen voor de oliewinning”, aldus Slappendel. In de hal worden nog twee pijpenleggers gebouwd voor hetzelfde project in Brazilië. De torens op deze schepen worden door IHC Merwede zelf gebouwd. IHC Merwede, met het hoofdkantoor in Sliedrecht,  is een gespecialiseerde bouwer van high tech schepen voor de bagger- en offshore-industrie en de mijnbouw, ondergebracht in vier divisies: dredging, mining, offshore en technology & services. Onlangs was het bedrijf uitgebreid in het nieuws omdat de Rotterdamse investeerder Cees de Bruin zijn belang in het bedrijf uitbreidde van 18% naar 62%. De meer dan 3.000 werknemers werken verspreid over een aantal locaties in Nederland en vestigingen op verschillende continenten. IHC Merwede is ’s werelds marktleider in de bouw van baggerschepen en rekent onder haar klanten bedrijven als Van Oord en Boskalis. Slappendel: “Veel innovaties worden door de grote R&D-afdeling van IHC Merwede zelf bedacht, daarin wordt veel geld geïnvesteerd. Wij noemen ons dan ook ‘The technology innovator’, het is Hollands Glorie in optima forma”.  Nieuwe technieken worden niet altijd op schepen toegepast maar vinden hun weg ook naar andere bestemmingen, zoals bijvoorbeeld windmolenparken.

De afdeling Juridische Zaken

Slappendel (ex-Van Dam & Kruidenier Advocaten) is sinds vijf jaar in dienst van IHC Merwede en rapporteert als hoofd van de afdeling aan CFO Dave vander Heyde. Hij geeft leiding aan drie juristen, een paralegal en twee security managers. De paralegal houdt zich vooral bezig met de corporate structuur van het bedrijf; de twee security managers zijn verantwoordelijk voor de deugdelijke uitgifte en administratie van bankgaranties en andere zekerheden. Een van de security managers houdt zich ook bezig met de contracten voor de werktuigen (zg. Beavers), die in Sliedrecht worden gebouwd.

De drie juristen naast Slappendel zijn Sandrien Bennebroek (ex-ERS Railways), Niels Verbugt (ex-Impress, nu Ardagh Group) en interimjurist Paul Rijnveld. Slappendel legt uit: “De juristen hier hebben allen een brede praktijk. De afdeling is te klein om mensen toe te delen aan bepaalde divisies. En daarbij: bijvoorbeeld scheepsbouwcontracten komen natuurlijk niet elke dag voorbij, dus je kunt een jurist niet toedelen aan alleen die ene activiteit.” Wel hebben de juristen naast hun algemene praktijk een aantal specifieke aandachtsgebieden. Zo zal Niels Verbugt zich meer gaan richten op de grote scheepsbouwcontracten en heeft Paul Rijnveld de anti-corruptieregelgeving als bijzonder aandachtsgebied. Slappendel: “Compliance wordt ook hier steeds belangrijker. We werken nu aan een compliance-handboek, inclusief klokkenluidersregeling. Het is de bedoeling dat ik Compliance Officer word.” Sandrien Bennebroek heeft samen met Slappendel cursussen gegeven aan de inkopers over de nieuwe inkoopvoorwaarden. Ook werkt zij regelmatig voor de divisie mining en is zij nauw betrokken bij de afdeling IP-support, die wereldwijd de octrooien van IHC Merwede aanvraagt, bewaakt en beschermt. Ook Slappendel zelf heeft een zeer diverse praktijk en doet vanaf het begin alle grote scheepsbouwcontracten. En wanneer zich overnames aandienen is hij ook betrokken. Zo werd onlangs een onderneming overgenomen die faciliteiten als decompressiekamers ontwerpt en bouwt voor duikers die in de offshore werken. Slappendel vertelt dat de eerste jurist in 2006 zijn intrede deed bij IHC Merwede en dat de juristen sinds medio 2012 zijn samengebracht in een centrale juridische afdeling.  Welk type jurist past goed binnen dit bedrijf? Slappendel heeft daar een duidelijke mening over: “Iemand hoeft niet meteen de passende juridische hard skills te hebben, veel belangrijker is dat iemand past binnen het team en de bedrijfscultuur, en vooral moet iemand een proces kunnen overzien en sturen. Je moet met iedereen in het bedrijf door een deur kunnen en je zit met klanten uit veel verschillende landen en culturen aan tafel, ook dat moet je liggen. De specifieke benodigde juridische ervaring kun je vervolgens tijdens het werk opdoen, eventueel aangevuld met een gerichte opleiding.”

Advocaten en notarissen

Voor de vennootschapsstructuur wordt veel gewerkt met kandidaat-notaris Paul de Vries en notaris Philippe Konig van Houthoff Buruma. Overnames worden begeleid door hun kantoorgenoot advocaat Michiel Pannekoek en zijn team. Financieringen en zaken met betrekking tot treasury worden begeleid door Willem Jarigsma van Loyens & Loeff. Bas Ort en Lex van Bruggen van Zwartbol Advocaten in Alblasserdam worden ingeschakeld voor Nederlandse zaken die te maken hebben met bijvoorbeeld de scheepsbouw en onderaannemers.

Hollands Glorie

In de enorme scheepshal brengen drie roltrappen de bezoeker, getooid met helm, veiligheidsbril en –schoenen, ter hoogte van het dek van een van de pijpenleggers in aanbouw. Tientallen mannen met lasapparaten en kabels zijn daar in de weer, velen van hen zijn mensen van onderaannemers vertelt Slappendel: “Er is natuurlijk een uitgekiend systeem dat er voor zorgt dat iedereen precies weet wat hij moet doen en op welk tijdstip. Een hoog kwaliteitsniveau en een tijdige oplevering zijn voor onze klant van het grootste belang.”  De motoren voor de schepen maakt IHC Merwede overigens niet zelf; die komen van fabrikanten als MAN en Wärtsilä. Dat de mensen van IHC Merwede een band hebben met de schepen die zij bouwen blijkt uit het enthousiaste verhaal van Slappendel over de ‘Oleg Strashnov’, een enorm kraanschip voor dat in 2010 gereed kwam. “Toen ik met vakantie was in Dishoek op Walcheren, zag ik de ‘Oleg Strashnov’ voorbij komen. Dat liet mij niet onberoerd natuurlijk. Ik heb er meteen een paar foto’s van gemaakt en deze doorgestuurd naar de projectleider. Het is fantastisch om te zien hoe het werk van honderden mensen uiteindelijk leidt tot zo’n indrukwekkend schip.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven