In-house bij… Joulz

Delen:

Suzanne van NiewenhuijzenIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Voxius heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Suzanne van Nieuwenhuijzen, manager Juridische Zaken & Compliance bij Joulz (specialist in energie-infrastructuren).

U kent ze wel, die groen-zwart-witte busjes van Joulz die door heel Nederland rijden. Het bedrijf zorgt voor een betrouwbare energievoorziening voor onder meer gemeenten, netbeheerders en bedrijven. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, warmte, duurzame energie-oplossingen of dynamisch straatmeubilair, Joulz bedenkt, bouwt en beheert het. In dit speelveld bevindt de juridische afdeling zich. Onder leiding van manager Juridische Zaken & Compliance  Suzanne van Nieuwenhuijzen is het devies: “ een goed, snel en praktisch advies waar de business direct verder mee kan. Het gaat om samenwerken, zowel binnen als buiten legal.”

Als dochtermaatschappij van Eneco levert Joulz, met een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam, hoge kwaliteit en probeert het continu te innoveren. Met ruim 2.500 specialisten en een 24-uurs storingsdienst staat het altijd paraat, zodat fabrieken maximaal blijven draaien en thuis en op straat het licht brandt. “Ad hoc advies blijft zeker nodig, maar ons streven is veel meer gericht op een proactieve rol. Dus meedenken in veranderings- of vernieuwingsprocessen” vertelt Van Nieuwenhuijzen. “Het is niet efficiënt om volgend jaar hetzelfde werk te doen als dit jaar.” Zo kunnen de juristen zich meer richten op actuele zaken. “Onze toegevoegde waarde ligt bij het ondersteunen van de business, dus daar waar het naartoe beweegt.” Hoogspanningsprojecten vragen bijzondere aandacht in het ondersteunen van de core business. Een voorbeeld daarvan is het  hoogspanningsschakelstation dat  gebouwd wordt op het terrein van de grootste Europese olieraffinaderij van Total in Antwerpen. “In dit soort projecten hebben wij als legal veel werk aan de bijbehorende tenders en (samenwerkings)overeenkomsten.”

In de (nabije) toekomst verwacht Van Nieuwenhuijzen dat de bedrijfsjurist steeds proactiever zal moeten en kunnen adviseren, wat inhoudt dat ze als geen ander de business waarin ze opereren moeten kennen. Daarnaast is er een tendens waarbij bedrijfsjuristen de interne klant zelf meer zaken laat oplossen, middels modellen en checklists. “De legal awareness wordt hierdoor vergroot. Dat proberen we blijvend te voeden door het organiseren van workshops voor projectleiders, bijvoorbeeld over tenders, uitvoering van werk en garanties. En vooral door verbinding te zoeken tussen diverse onderdelen van het bedrijf; het is mijn sterke punt om mensen samen te brengen en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken: even bij elkaar zitten kan veel sneller tot een oplossing leiden dan de standaardreactie om iets op de mail te zetten”.

Het legal team

Het team bestaat uit een viertal juristen onder leiding van Van Nieuwenhuijzen (ex-Dura Vermeer Groep NV). Zij rapporteert aan Gerard Vesseur, de CFO. Nu Joulz onderdeel uitmaakt van Eneco heeft zij ook veelvuldig contact met de general counsel daar, Jan-Pieter Verwiel. Naast het aansturen van haar team is Van Nieuwenhuijzen met name actief in het adviseren bij grote projecten en hun core business (gas, warmte en elektriciteit). Petra Ottevanger (ex-NautaDutilh) is met name verantwoordelijk voor compliance en integriteit. Binnen Joulz werkt men onder meer met een gedragscode waaraan zowel management als alle medewerkers zich hebben te houden. Hiervoor heeft een iedereen getekend. Daarnaast houdt Ottevanger zich bezig met  handhavingskwesties, dus met name bestuursrecht en  strafrecht. Maurits Mazel (ex-Boekel De Nerée) is verantwoordelijk voor het arbeidsrecht op het gebied van het collectief en individueel ontslagrecht, reorganisaties en het medezeggenschapsrecht. Hij adviseert verder nog over werkgeversaansprakelijkheid, de naleving van de Arbowetgeving en de zorgplicht van werkgevers en opdrachtgevers. Mark Duintjer (ex-Eneco en ex-Brunel) adviseert bij projecten, vooral rond het aanbestedingsrecht, samenwerkingen, verzekeringen en eventuele claims.

Best practices

Vanuit Eneco zijn pitches gedaan bij de keuze voor welke advocatenkantoren men kiest. Er wordt zoveel mogelijk met die kantoren gewerkt. Voor het arbeidsrecht werkt men graag samen met de advocaten van Steensma Even. Voor notariële ondersteuning wordt Ploum Lodder Princen ingeschakeld. Dat kantoor wordt eveneens gevraagd voor bestuursrechtelijke zaken. Voor bouwrechtzaken werkt Joulz graag samen Straatman Koster. Naast de fysieke nabijheid van deze kantoren spelen kosten vanzelfsprekend ook een rol. Voor wat betreft het vennootschapsrecht zullen de juristen van Joulz eerst te rade gaan bij hun collega’s van Eneco. Verder wordt steeds vaker gekozen voor het inschakelen van zelfstandig gevestigde juristen of advocaten via het netwerk LawyerLink (opgezet vanuit Netwerkorganisatie OndernemendeJuristen), die eveneens kwaliteit leveren als specialist, maar doorgaans een goedkoper alternatief zijn.

De kantoren waar mee wordt samengewerkt worden ook bezocht wanneer er relevante seminars zijn. De juristen van Joulz hebben toegang tot Legal Intelligence, een zoekmachine voor alle bekende juridische bronnen, en te koppelen aan je eigen know how. Verder is er ruimte voor specialisatie-opleidingen. Sommige juristen van Joulz zijn lid van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen of anderszins actief om kennis en best practices te delen met hun peers. Van Nieuwenhuizen: “Daar is de omgeving binnen Joulz ook naar. Er is hier veel ruimte om zaken aan te pakken en te verbeteren. Dat biedt veel kansen en dat maakt dat ik het hier heel goed naar mijn zin heb.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven