In-house bij… Movianto

Delen:

Anke KruisingaIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Voxius heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Anke Kruisinga, legal director en board member bij Movianto.

In het state-of-the-art nieuwe warehouse met kantoor weet je direct dat je bij een logistieke dienstverlener bent. Buiten rijden temperatuur gecontroleerde vrachtwagens rijden af en aan, naar en van bestemmingen door heel Europa. Movianto, een Owens & Minor company, is een toonaangevende leverancier van derde-partij logistieke dienstverlening (3PL) in Europa. Movianto levert opslag, vervoer en aanverwante logistieke diensten voor grote bekende bedrijven in de gezondheidssector voor een keur aan farmaceutische, biotechnologische en medische producten. Met een hoofdkantoor in Oss biedt Movianto opslag, transport en (koel)logistiek aan zo’n 600 klanten in Europa. Anke Kruisinga (ex-DSM en ex-NautaDutilh) werkt er als legal director en board member. “Onze producten zijn waardevol en in de logistiek zijn de marges van oudsher klein. De aansprakelijkheid moet contractueel dus beperkt zijn en goed afgedekt worden door verzekeringen”, vertelt Kruisinga. “Movianto is zeer toegewijd en werkt veelal als preferred supplier met de grote bekende ondernemingen in de farma-wereld.”
Zo biedt Movianto cold-chain en deep frozen oplossingen, oplossingen die niet eenvoudig beschikbaar zijn bij meer generieke logistieke dienstverleners zoals DHL. Movianto biedt ook opslag en transportoplossingen aan voor controlled drugs, die beveiligd bewaard en vervoerd worden.

Owens & Minor

Tot 2012 maakte Movianto onderdeel uit van Celesio AG en werd datzelfde jaar overgenomen door Owens & Minor, een beursgenoteerde (NYSE) Amerikaans medisch logistiek dienstverlener. Owens & Minor is een gerenommeerd bedrijf in de gezondheidssector in de Verenigde Staten, met een robuust netwerk van logistieke en distributiefaciliteiten die strategisch gepositioneerd zijn om klanten door heel de Verenigde Staten te kunnen beleveren. Met deze overname heeft Owens & Minor direct een gevestigde positie op het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk gekregen. “Nu kan Owens & Minor zijn klanten ook in Europa logistieke diensten waaronder value-added services bieden, zoals cash collection en douaneafhandeling, maar ook het (her)verpakken en (her)labelen van producten”, aldus Kruisinga. Het Europese deel, Movianto Group, heeft een kleine 2000 werknemers, met 20 warehouses in 11 landen. Door de overname en de nieuwe setting worden de contracten met alle grote klanten opnieuw bekeken en waar nodig aangepast dan wel vernieuwd. “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de vervoerscondities, zoals de Algemene Vervoerscondities (AVC 2002) voor Nederland, die per land afzonderlijk afgestemd worden. Dat geldt ook voor verzekeringen. Daar hebben we veel werk aan gehad en dat is eigenlijk een doorlopend proces”, zegt Kruisinga. “Hoewel het (juridische) speelveld steeds harder wordt, is Movianto als gespecialiseerd dienstverlener een zeer gewaardeerde partner voor onze klanten. De samenwerking is dan ook erg goed”, stelt Kruisinga. “Onze standaardcontracten zijn over het algemeen relatief kort en duidelijk.”

Het legal team

Naast Anke Kruisinga is Matthijs Onder de Linden, die recent van Unilever is overgekomen, werkzaam als senior legal counsel voor Movianto. Hij werkt met name op het gebied van commerciële contracten. Denk aan de contracten voor de logistieke dienstverlening, maar ook distributie, met daarbij behorende koop- en verkoopcontracten. Ook inkoop voor de organisatie valt onder zijn verantwoordelijkheid. Lieke Kremers is junior legal counsel en verantwoordelijk voor de vennootschapshuishouding. In Europa zijn dat ongeveer twintig vennootschappen. Daarnaast werkt zij mee in speciale projecten, zoals bijvoorbeeld een Code of Honor vanuit compliance oogpunt. De Code of Honor is geïnitieerd vanuit Owens & Minor en behoeft lokale uitrol in samenwerking met HR. Tot slot komen alle NDA’s langs haar bureau en is zij de contractmanager. “Standaardisatie van contracten is bij ons natuurlijk ook steeds gangbaarder. De business is uiteindelijk verantwoordelijk voor de commerciële issues, wij voor het juridische gedeelte”, aldus Kruisinga. Zelf rapporteert ze aan de general counsel van Owens & Minor, Grace den Hartog.
Naast al het juridische werk is Kruisinga verantwoordelijk voor het team en alles wat te maken heeft met Quality & Regulatory, waar verspreid in Europa ongeveer 40 medewerkers aan werken. Issues rondom Anti-Bribery (FCPA), compliance (met name mededingingsrecht) en governance vragen ook veel aandacht. Ze is blij met haar baan: “Deze job bij Movianto is geweldig, zeker nu ik niet alleen het juridische geweten vertegenwoordig. Als board member denk ik ook in commerciële en financiële zin mee. Daar ligt mijn toegevoegde waarde. Door mijn MBA begrijp ik steeds beter de bedrijfsprocessen en dat je niet alleen maar in risico’s moet denken. Het teamgevoel is sterk aanwezig en ik mag meedenken over de strategie van het bedrijf. Genoeg dynamiek dus.”

Advocatuur

In Engeland werkt Owens & Minor met Ashhurst, waar in Nederland geschakeld wordt met Boekel De Nerée. Voor het transportrecht wordt in Nederland veel gewerkt met het Rotterdamse Van Traa. In Engeland is dat Waltons & Morse LLP. Wanneer arbeidsrechtexpertise nodig is werkt men in de verschillende landen met lokale kantoren. Voor Nederland is dat Banning. Hogan Lovells wordt ten slotte ingeschakeld bij zaken rondom privacy. Deze en andere kantoren worden ook bezocht voor seminars om netwerk en kennis op peil te houden.

Toekomst

Movianto met de additionele omvang en dimensie van Owens & Minor is volop in beweging en wil zich meer en meer gaan richten op distributie, in plaats van alleen maar op opslag en transport. “Die transformatie vraagt veel en wil ik graag meemaken. Veranderingen gaan heel snel, vaak sneller dan we in Europa gewend zijn. Om dat te bewerkstelligen helpt iedereen elkaar en dat maakt de sfeer bijzonder.” Kort en goed concludeert Kruisinga: “Legal zal de hurdle niet zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven