In-house bij… NetApp

Delen:

Maurits Star BusmannIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Voxius heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Maurits Star Busmann, director legal EMEA corporate & compliance bij NetApp.

“De lat ligt hier hoog” zegt Maurits Star Busmann. “Organisatiebreed willen we in alles de beste zijn, zo ook als Legal. De General Counsel in de VS, Matthew Fawcett, is daar heel duidelijk in. De beste zijn en continu innoveren is het streven.”

NetApp levert innovatieve datamanagementoplossingen die wereldwijd klanten helpt om een van hun meest waardevolle corporate assets op te slaan, te beschermen en te behouden: hun data.

Voorbeelden van klanten zijn de grootste emailproviders die alle e-mails van hun klanten opslaan op NetApp apparatuur of filmstudio’s die de speciale effecten van hun films op NetApp-disks opslaan.

NetApp produceert de schijven overigens niet zelf maar onderscheidt zich met de software die zij verkoopt, Data ONTAP,  en met het zekerstellen van data als een schijf defect is of als meerdere schijven tegelijkertijd defect zijn. Voor het geval een bedrijfsgebouw van een klant afbrandt, heeft NetApp software die ervoor zorgt dat er elders een volledige kopie is van alle data. De software kan er ook voor zorgen dat een geheel bedrijfssysteem wordt gemigreerd naar een andere omgeving zonder enige interruptie.

NetApp werd in 1992 opgericht en heeft twintig jaar later een omzet van ruim 6 miljard USD met een beursnotering aan de NASDAQ (NTAP). Wereldwijd heeft het 13.000 werknemers verdeeld over 150 kantoren. Op Schiphol-Rijk is het EMEA hoofdkantoor gevestigd. NetApp groeit gestaag en strijdt om marktaandeel met bedrijven als EMC en HP. “Om te winnen moeten wij slimmer innoveren dan de concurrentie. En dat lukt heel aardig”, vertelt Star Busmann. “Die filosofie wordt breed gevoeld en gedragen binnen NetApp, dus ook binnen de legal department. Alle afdelingen zijn gezamenlijk gericht op innovatie.”

“Als legal department adviseren wij op een zeer efficiënte en flexibele wijze. NetApp werkt zoveel mogelijk met in-house juristen en voor zover mogelijk beperkt met outside counsel. Deze nieuwe werkwijze, die prijswinnend bleek, heeft NetApp geïntroduceerd onder de naam: ‘Legal Ecosystem’, een diepgaande samenwerking tussen de juristen van NetApp en niet-traditionele serviceproviders zoals Sky Analytics en Elevate Services.

Sky Analytics en Elevate Services zijn belangrijke partners voor de juristen van NetApp. Sky Analytics kan op basis van (historische) data de juridische kosten analyseren. Hierdoor zijn de juristen in staat om hun adviserende outside counsel scherp te houden op wat een bepaald advies mag kosten. “De tarieven zijn daardoor lager en de service is efficiënter.” Elevate Services biedt on-call juridische support. Denk aan contract management, document review en due diligence. “Door de samenwerking met Elevate kunnen onze 50 juristen, wanneer nodig, direct opschalen. Dat maakt ons heel ‘lean’, en we hoeven geen dure advocaten in te schakelen”, aldus Star Busmann. Elevate is volledig geïntegreerd in het juridische team en is te allen tijde op de hoogte van wat er speelt. 

Go Beyond

Star Busmann vertelt enthousiast hoe gefocust NetApp is om de beste te willen zijn. “Daarbij krijg je veel verantwoordelijkheid en de daarbij horende ruimte om je te ontwikkelen. Een van de kernwaarden hier is dan ook ‘go beyond’.” Die attitude in combinatie met interessante werkzaamheden en internationale collega’s maakt het voor Star Busmann een geweldige plek om te werken. “Voor mij is de keuze voor NetApp een van de beste in mijn carrière geweest. Na jarenlang als interimjurist te hebben gewerkt was mijn enige zorg vrijheid te verliezen toen ik in dienst trad bij NetApp. Niets is minder waar: ik heb juist veel bewegingsruimte en iedere dag brengt iets onverwachts.”

Het legal team heeft afgelopen zomer een in-house social media app voor smartphones ontwikkeld genaamd “2LAH” (staat voor Second Legal All Hands) die een wereldwijde bijeenkomst verrijkte van alle juristen in Napa Valley in september dit jaar. “Inmiddels is de app een populaire team-building social media ervaring geworden die de wereldwijde team moraal en verbondenheid verstrekt, ondanks dat de juristen werken vanuit 25 kantoren in veertien verschillende landen.”

Star Busman vertelt dat het opzetten en verder uitbouwen van bijvoorbeeld complianceprogramma’s voor een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf als NetApp heel andere kwaliteiten dan het adviseren over een outsourcingsovereenkomst vergt. “Dat is voor mij een enorme verrijking. Dat geldt eveneens voor het deel uitmaken van het EMEA-management en het voorzitten van de bestuursvergaderingen. Dat geeft mij veel energie.”

Het legal team

Star Busmann is met zijn team verantwoordelijk voor compliance, corporate en employment in EMEA. Samen met de manager van Field Legal leidt hij de juridische afdeling in EMEA. Hij is tevens bestuurder van de NetApp Holding in Nederland en zal binnenkort worden benoemd als bestuurder van alle andere entiteiten in EMEA. Gunnar Hofman (ex-IHC en ex-Getronics) rapporteert als senior legal counsel corporate & employment direct aan Star Busmann. Zijn werkzaamheden liggen met name op het gebied van corporate governance, corporate housekeeping, vennootschapsrecht en het arbeidsrecht. Wat betreft de corporate housekeeping wordt heel intensief samengewerkt met de  TMF Group.

Claire Halligon, EMEA compliance legal counsel, rapporteert eveneens aan Star Busmann maar werkt vanuit het NetApp kantoor in Parijs. Zij concentreert zich volledig op compliance en is het grootste deel van haar tijd bezig met (regulatory) complianceprogramma’s en projecten.

Huisadvocaten

NetApp werkt in EMEA met Bird & Bird waar het inkoop betreft. Voor het arbeidsrecht in Nederland wordt Ron Andriessen van Labré Advocaten ingeschakeld en in andere landen wordt met DLA Piper gewerkt. Een ander kantoor waarmee wereldwijd wordt gewerkt is K&L Gates.

Kennis en netwerk

De meeste juristen zijn lid van juridische beroepsorganisaties en netwerken. Denk aan de General Counsel Roundtable of de Association of Corporate Counsel. Kennis wordt opgedaan onder meer door op seminars te spreken en daar te sparren met peers maar ook middels een zeer uitgebreid trainingsprogramma dat is opgezet voor alle juristen. Star Busmann heeft recentelijk het initiatief genomen om de EMEA Ethics & Compliance Roundtable op te zetten met EMEA/Global compliance leads van grote multinationals die elke twee maanden bij elkaar komt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven