In-house bij… Oxbow Coal

Delen:

Yvette WagemakersIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Voxius heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Yvette Wagemakers, legal counsel bij Oxbow Coal.

De naam Oxbow wordt door de meeste mensen geassocieerd met het hippe kledingmerk voor water- en wintersporten. “Niemand kent ons eigenlijk”, vertelt Yvette Wagemakers , legal counsel bij Oxbow Coal. “Toch produceren en handelen we in producten die iedereen gebruikt, zoals bijvoorbeeld energie voor elektriciteitsproductie, grondstoffen voor de cementindustrie, de aluminiumindustrie en voor de staalindustrie ten behoeve van bijvoorbeeld de auto-industrie, en kunstmest.”

Oxbow Coal BV is onderdeel van het in West Palm Beach, Florida, gevestigde Oxbow Carbon LLC. Hier zwaait oprichter William Koch de scepter. Het toenmalige SSM Coal is decennia lang onderdeel geweest van SHV, de Steenkolen Handelsvereniging van de familie Fentener Van Vlissingen. Nadat de onderneming enige jaren in handen is geweest van RWE en van het management, wordt SSM Coal in 2007 overgenomen door Oxbow Carbon LLC, waarna het verder gaat als Oxbow Coal BV .

Wereldwijd is Oxbow één van de grootste handelaren in bijproducten van raffinage en van gasproductie, alsmede van kolen, met ongeveer 1300 werknemers en een omzet van vier miljard US Dollar. Men levert veel aan kolengestookte elektriciteitscentrales in Europa. “Windmolens draaien niet altijd.” Wagemakers legt uit dat opslag van windenergie niet mogelijk is en aldus back-up nodig is, onder meer van kolencentrales. Naast bediening van de energiemarkt is Oxbow ook zeer actief in het veredelen en verhandelen van andere natuurlijke grondstoffen. Zo handelt het veel in zogenaamde petcokes, een belangrijke basisstof voor aluminium, in zwavel en in mest voor de land- en tuinbouw.

Oxbow is wereldwijd actief als handelshuis en dat is merkbaar. “Commerciële overwegingen krijgen dan ook regelmatig voorrang boven juridische fijnslijperij. We proberen vrijwel altijd in eerste instantie tot een commerciële oplossing te komen, hoewel we in voorkomende gevallen ook heel principieel kunnen en moeten zijn” stelt Wagemakers.

Gezond verstand

Het legal team is verspreid tussen West Palm Beach, Rotterdam en Houston en staat onder leiding van General Counsel Michael McAuliffe. Vanuit Rotterdam wordt de ‘international business’ van Oxbow in EMEA en Azië juridisch ondersteund. Wagemakers (ruim 25 jaar in dienst als Legal counsel) adviseert samen met collega Menno Grootkerk (ex-AKD en ex-De Rijke Groep) de interne klant. Ze houden zich bezig met een keur van commerciële contracten op het gebied van inkoop en verkoop en logistiek en transport, maar ook alle mogelijke andere voorkomende contracten, discussies en disputen, alles internationaal . Daarnaast is het vennootschapsrecht een belangrijk aandachtsveld nu er tientallen vennootschappen alleen al buiten de VS zijn. Zo is er doorlopend werk aan de vennootschapshuishouding. Zeker na nieuwe acquisities door Oxbow wordt er in de groep geregeld een efficiencyslag gemaakt in de structuur van de verschillende vennootschappen. “Met slechts twee juristen moeten we als Legal in Nederland zo veel mogelijk uitwisselbaar zijn. Zo kunnen we zo effectief en efficiënt mogelijk ons werk doen. We moeten hier als jurist behoorlijk allround zijn, waarbij het gezond verstand altijd van het grootste belang is.” In Florida zijn meer juristen, en daar is dan ook wat meer ruimte voor specialisatie. Een van de juristen daar is bijvoorbeeld als director compliance eerstverantwoordelijke m.b.t. het voldoen door Oxbow aan alle nationale en internationale wetgeving inzake bestrijding van terrorisme en boycots. Hiervoor bestaan interne policies. Het is belangrijk dat de vettingprocedures overal in de groep hetzelfde zijn. “Met wie kunnen we wel zaken doen en met wie niet. Zo is het belangrijk te weten wie de eigenaren van bijvoorbeeld een schip zijn, inclusief alle disponent owners in de ketting”, vertelt Wagemakers.

Onvervalst Rotterdams

Van oudsher werkt Oxbow niet met vaste huisadvocaten. Recent heeft men voor bijvoorbeeld acquisities in Nederland gewerkt met NautaDutilh. Voor lokale corporate zaken gebruikt men op dit moment AKD. Voor het arbeidsrecht valt de keus vaker op kleinere kantoren, zoals in Nederland Van den Herik & Verhulst. Wanneer nautische ondersteuning nodig is komt Oxbow meestal in Londen uit, bij Reed Smith. Zij worden ook van tijd tot tijd geconsulteerd op het gebied van commodity-contracten. Bij het inschakelen van outside counsel wordt kritisch gekeken naar de kosten en de kennis en kunde van de betrokken partijen. “We verwachten een diepgaande kennis en een praktische insteek, en willen niet naar de mond gepraat worden. Vanzelfsprekend zijn wij altijd leading in een traject, maar we willen een eerlijk en gedegen advies.” Zij vervolgt: “Alleen wanneer het echte meerwaarde heeft gaan wij naar seminars van bijvoorbeeld advocatenkantoren waar we mee samenwerken, of cursussen. Die moeten altijd een direct nut hebben voor de in Oxbow te verrichten werkzaamheden. Door digitalisering van documenten, wat op dit moment vanuit Florida wordt ontwikkeld, wordt in de nabije toekomst veel kennis makkelijker gevonden, ontwikkeld en gedeeld.”

De mentaliteit is onvervalst Rotterdams. “In de eerste plaats en laatste plaats moet er gewoon hard gewerkt worden. Eerst dan leer je fijne kneepjes van onze handel en kun je goed adviseren”, aldus Wagemakers die haar werk met veel enthousiasme doet. “Doorlopend zijn er nieuwe, verrassende en interessante ontwikkelingen in mijn werk. Dat maakt dat ik nog immer met veel plezier hier werk.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven