In-house bij… TAQA Energy

Delen:

12-in-house-bij-TAQA-Energy-Uco-JoustraIn-house is een al jaren bestaande interviewreeks waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de bedrijfsjurist. Voxius heeft hiervoor destijds het initiatief genomen en zorgt ook nu nog voor de interviews en de periodieke bundeling daarvan. De waarde van deze veel gelezen interviews ligt in de mogelijkheid die collega-bedrijfsjuristen wordt geboden om eens te kijken hoe precies hun collega in het betreffende bedrijf de zaken aanpakt. Deze keer een interview met Uco Joustra, legal manager bij TAQA Energy.

Geld is een onmisbaar smeermiddel voor de economie, maar zonder energie zou alles letterlijk stilstaan. In die wereld mee spelen, daar zijn ze bij TAQA trots op. “Wij zijn een middelgroot bedrijf dat grote dingen doet”, vertelt legal manager Uco Joustra enthousiast. “Energie wordt steeds spannender. Dagelijks werken aan nieuwe en duurzame oplossingen is prachtig.”

TAQA Energy B.V. maakt deel uit van de Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), dat wereldwijd investeert in de exploratie en productie van olie en gas, water- en elektriciteitscentrales, pijpleidingen, duurzame energie en gasopslag. TAQA heeft 2800 werknemers en het hoofdkantoor is in Abu Dhabi. Het bedrijf is actief in Noord-Amerika, Europa, Noord-Afrika, India en het Midden-Oosten. In Den Haag, Aberdeen, Calgary en Casablanca zijn belangrijke vestigingen. In Nederland produceert TAQA olie en gas op de Noordzee en in de omgeving van Alkmaar. TAQA bouwt daar op dit moment ook een reusachtige opslagfaciliteit voor aardgas: Gasopslag Bergermeer.

TAQA’s projecten zijn meestal joint ventures. Met het Russische Gazprom en het Nederlandse EBN zorgt TAQA ervoor dat er de komende decennia het hele jaar door een stabiele en gegarandeerde beschikbaarheid van aardgas is. Joustra vertelt glimlachend: “In de zomer breng je gas vanuit Noorwegen en Rusland naar je achtertuin, in de winter laat je de kachel branden.” De opslag van vier miljard kubieke meter gas voorziet in 10% van het jaarlijkse totale gasverbruik in Nederland.

Alles uit de kast

Via veiling zijn er in 2011 en 2012 langetermijncontracten afgesloten met enkele grote energieconcerns voor een kwart van de opslagruimte. Eerder was al een aanzienlijk deel van de capaciteit door Gazprom verworven in ruil voor langdurige bruikleen van gas. En vanaf 2014 worden jaarlijks korte termijncontracten geveild. De afdeling van Joustra heeft hierbij steeds een belangrijke rol. “Het Bergermeer-project is  een project waarbij onze juristen alles uit de kast hebben kunnen halen. Alle rechtsgebieden komen voorbij, op het strafrecht na. Bij zulke grote projecten hanteren we een four-eyes-policy, wat betekent dat elk key rechtsgebied in principe dubbel bezet moet zijn.”

Tegelijkertijd zijn de TAQA juristen zich bewust dat deze gedegen aanpak niet altijd best practice is. De afdeling is zich aan het hergroeperen. Joustra: “We moeten kijken waar we echt toegevoegde waarde hebben. Wij hoeven een inkoper met twintig jaar ervaring niet uit te leggen welke risico’s we lopen bij de inkoop van staal voor pijpleidingen. Veel contractenwerk kan ook gedaan worden door niet-juristen.” De laatste vijf jaar zaten de juristen ’íngekwartierd’ bij de businesses. Dat was goed voor de contacten en de juristen waren in allerlei opzichten bij projecten betrokken. Maar er was niet altijd een goed onderscheid tussen ‘urgent’ en ‘belangrijk’. In de nieuwe setting zitten de juristen weer bij elkaar. Volgens Joustra betekent de nieuwe aanpak dat het team selectiever zal kijken of wel of geen diepgang nodig is. “Zolang de risico’s helder zijn is snelheid soms belangrijker dan kwaliteit. En we moeten ook eens een keer nee kunnen zeggen, als we vinden dat de business het beter zelf op kan lossen. Echt belangrijke zaken kunnen dan voorrang krijgen. Zo hebben we ons voorgenomen minder lang door te pingpongen over liabilities en garanties, maar dat is soms wel even wennen.”

Veiligheid

TAQA heeft de veiligheid van mens en milieu voorop staan. “No harm to the people, no harm to the environment”, zegt Joustra. “Als legal werken we nauw samen met onze veiligheidsmanagers. We proberen onze kennis te bundelen en zoeken daarin the best of both worlds. Veiligheid heeft belangrijke procedurele en compliance elementen. Onze juristen kunnen daar echt toegevoegde waarde creëren. Een goede jurist kan procesmatig denken en kort en helder formuleren. Maar we moeten wel bescheiden blijven – onze technici begrijpen echt wel wat ze doen.”

Het legal team

Uco Joustra (ex- De Brauw en ex-PWC) is legal manager sinds 2001. Hij is verantwoordelijk voor de juridische afdeling in Nederland en rapporteert aan de MD in Nederland en de general counsel in Abu Dhabi. Het team bestaat verder uit Sofian Eljarroudi (o.a. ex-Nauta Dutilh). Eljarroudi werkt aan een breed scala van contracten zoals Storage Agreements en Sales Agreements en is goed thuis in vergunningen en veiligheidsregelgeving. Elke Grattan Meinardi (net overgekomen van Allen & Overy) werkt met name op het gebied van het ondernemingsrecht, veelal joint ventures, A&D en het brede commerciële contractenrecht. Isabelle Anemaet (ex-NMa) is verantwoordelijk voor regulatory affairs en compliance officer. Zij weet alles van (EU-)regelgeving rondom energie en gasopslag. Christiaan Vogels is junior legal counsel en recent gestart bij TAQA als eerste baan. Willem Sweerts werkt al lange tijd bij TAQA als interimmer voor de grote constructiecontracten.  Marjan Wolsink assisteert het juridische team bij corporate issues en contractmanagement.

Huisadvocaten

Wereldwijd werkt TAQA samen met een kleine groep van advocatenkantoren. Iedere vier jaar wordt op groepsniveau getenderd. Deze kantoren mogen pitchen naar specifieke opdrachten. Allen & Overy heeft veel werk verricht voor de Bergermeer Gasopslag, zowel voor zekerheidsrechten als voor het mededingingsrecht. Recentelijk is Linklaters ingeschakeld voor een overname. Van der Feltz behoort niet tot TAQA’s global panel maar wordt toch regelmatig ingeschakeld vanwege specifieke expertise.

Carrière

Er is bij TAQA veel aandacht voor voortdurende opleiding, zowel intern als extern. Vaak wordt samengewerkt met de eerdergenoemde advocatenkantoren. “Zo leren we elkaar kennen. Wij kunnen beter afwegen welke expertise we willen inkopen. De kantoren kunnen zo beter inschatten wat echt nuttig voor ons is, en laten zien of ze dat in huis hebben.” Er is ook ruimte voor externe opleidingen, en het is niet ongebruikelijk dat de juristen een mini MBA doen bij bijvoorbeeld INSEAD of Columbia. De carrièremogelijkheden zijn zeker niet beperkt tot Nederland. Onlangs is een juriste naar Abu Dhabi vertrokken om de operaties in Kurdistan bij te staan. En omgekeerd heeft een van oorsprong Russische juriste drie jaar lang uitstekend in het Nederlandse team gefunctioneerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven