Incassokosten per 1 juli aan banden

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De Eerste Kamer deed gisteren het wetsvoorstel Normering buitengerechtelijke incassokosten af als hamerstuk. Daarmee komt per 1 juli een wettelijk maximum aan de incassokosten die bedrijven in rekening mogen brengen.

De wet beschermt zowel consumenten als bedrijven tegen buitensporig hoge incassokosten. Bij rekeningen onder de 2.500 euro mag ten hoogste 15 procent van dat bedrag aan vorderingskosten worden gerekend, met een minimum van 40 euro. Over de volgende 2500 euro bedraagt de vergoeding maximaal 10 procent. Dit daalt verder naar 5 procent over de volgende 5000 euro en tot 1 procent daarboven.

Vanuit de incassobranche is er veel kritiek geweest op de plannen. Zo zou het niet meer rendabel zijn om achter kleine bedragen aan te gaan, waardoor deze zaken voor de rechter zullen komen. Bij gerechtelijke trajecten blijft namelijk wel de mogelijkheid bestaan alle gemaakte kosten te verhalen. De branche schetste dat het gerechtelijk apparaat hierdoor overbelast zal raken en dat consumenten op kosten worden gejaagd. Het kabinet stelt echter dat voor 40 euro wel degelijk een rekening geïnd kan worden. (bron: ANP)

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top