Juridisch nieuws

Incassokosten per 1 juli aan banden

De Eerste Kamer deed gisteren het wetsvoorstel Normering buitengerechtelijke incassokosten af als hamerstuk. Daarmee komt per 1 juli een wettelijk maximum aan de incassokosten die bedrijven in rekening mogen brengen.

De wet beschermt zowel consumenten als bedrijven tegen buitensporig hoge incassokosten. Bij rekeningen onder de 2.500 euro mag ten hoogste 15 procent van dat bedrag aan vorderingskosten worden gerekend, met een minimum van 40 euro. Over de volgende 2500 euro bedraagt de vergoeding maximaal 10 procent. Dit daalt verder naar 5 procent over de volgende 5000 euro en tot 1 procent daarboven.

Vanuit de incassobranche is er veel kritiek geweest op de plannen. Zo zou het niet meer rendabel zijn om achter kleine bedragen aan te gaan, waardoor deze zaken voor de rechter zullen komen. Bij gerechtelijke trajecten blijft namelijk wel de mogelijkheid bestaan alle gemaakte kosten te verhalen. De branche schetste dat het gerechtelijk apparaat hierdoor overbelast zal raken en dat consumenten op kosten worden gejaagd. Het kabinet stelt echter dat voor 40 euro wel degelijk een rekening geïnd kan worden. (bron: ANP)

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Reactie toevoegen

Klik hier om een reactie achter te laten

Recente vacatures

Recente vacatures