Innovatie “moet” je doen

Delen:

Aan het begin van mijn vorige blogposting op deze plaats zei ik dat ik het over 2 onderwerpen wilde hebben. Het eerste was de marktomstandigheden. Het 2e is het buzzword “innovatie”.

Innovatie is net als “duurzaamheid”. Het lijkt iets wat je moet uitdragen en moet doen. Tenminste als je er een beetje bij wilt horen.

Dit voorjaar verschijnt een boek van de onlangs gepromoveerde Ad Kil over innovatie in de advocatuur. Het belooft een soort standaardwerk te worden over het onderwerp, ten minste als ik de aankondigingen mag geloven. De conclusie van zijn onderzoek is dat het treurig gesteld is met de innovatie in de advocatuur. Iets wat waarschijnlijk waar, maar bovendien begrijpelijk is. Het gaat nog steeds relatief goed en “challengers” in de beroepsgroep worden met succes “eronder gehouden” door de gevestigde orde of Orde. En weet u het is allemaal de schuld van de klanten. Het eeuwige gedoe over de hoogte van de tarieven zal de innovatie niet dichterbij brengen. Zolang cliënten geen andere of hogere eisen stellen en zelf een beetje out of the box gaan denken, blijft de noodzaak tot innovatie in de advocatuur zeer beperkt.

Daar waar cliënten wel andere dingen gaan vragen is ineens van alles mogelijk. Een voorbeeld waar ik al eerder over schreef en wat in dit kader genoemd mag worden is het feit dat vrijwel alle grote kantoren er de laatste tijd toe over gegaan zijn om medewerkers te detacheren in de organisatie van hun grotere cliënten. Het kwam vroeger ook wel voor maar slechts incidenteel. De laaste tijd kun je niet meer van incidenten spreken. Het lijkt de regel te zijn geworden. Men noemt het secondment, maar het is natuurlijk gewoon detachering. Dat kun je ook zien aan het feit dat heel andere afrekenmodellen gehanteerd worden dan in de advocatuur gebruikelijk zijn. Het zou me niet verbazen als veel kantoren dit in de toekomst blijven doen en het misschien zelfs zullen uitbouwen. Als dat zo is kunnen we dat denk ik als een “innovatie” kwalificeren.

Echt gebeurd: Terwijl ik dit schreef kwam er een mail binnen van een relatie die me laat weten dat de Haagse orde net een “Richtlijn detachering advocaten” heeft uitgevaardigd.

Andere mogelijke innovaties, zowel voor de grotere corporate legal departement als slimme advocatenkantoren, zijn de toepassing van bijvoorbeeld software als WeAgree. Een tool die werd ontwikkeld door voormalig Allen & Overy medewerker en tegenwoordig freelance legal counsel Willem Wiggers. Slimme technologie die het mogelijk maakt om veel sneller en efficiënter goede contracten op te stellen. Onmisbaar lijkt mij in een streven naar meer efficiëntie in de advocatuur of bezuiniging bij de bedrijfsjuridische afdeling.

Ook een aardige is het in onze sector nog onbekende Guruscan een tool die het mogelijk maakt om in grotere organisaties snel kennis te ontsluiten en te delen, zonder dat mensen gedwongen worden om knowhow en modellen in een database te gaan stoppen. Misschien interessant om te delen met je cliënten?.

Het wachten is ook op het kantoor wat een professionele juridische wikipedia voor haar marketing gaat inzetten. Als ik tijd had zou ik het zelf doen, bijvoorbeeld voor contracten en contractsclausules. Of wat zou u denken van het advocatenkantoor wat haar cliënten het gebruik van een product als Legal Manager aanbiedt in combinatie met een onderhoudscontract op de daarin te administreren overeenkomsten en documentatie

Ideeën genoeg. Er is van alles mogelijk. Maar zolang cliënten er niet om vragen zullen er geen innovatieprijzen gewonnen worden door de advocatuur.

Marijn

Nb. Nog even over de hierboven genoemde producten. De mensen hierachter heb ik in het kader van ons netwerk ontmoet en een enkeling onder hen is ook als freelance jurist bij ons aangesloten. Ik noem ze hier om dat ik oprecht denk dat ze interessante producten ontwikkeld hebben, verder niet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven