Johan Wolswinkel (Tilburg University) over de dag na 9/11

Delen:

Johan Wolswinkel tijdens zijn studententijd

Johan Wolswinkel aanvaardde op 17 januari 2020 de leerstoel Bestuursrecht, markt en data aan Tilburg University. Zijn oratie was getiteld: Willekeur of algoritme? Laveren tussen analoog en digitaal bestuursrecht. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt Wolswinkel terug op zijn studententijd.

Johan Wolswinkel studeerde tussen 2000 en 2006 rechten (en wiskunde) aan de Vrije Universiteit, met als specialisaties Staats- en bestuursrecht, Strafrecht en Internationaal en Europees recht.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw studie?
Ik denk dat mijn beste herinnering is geweest de ervaring dat je wordt ‘gezien’ binnen een grootschalige opleiding als rechten. Voor mij was dat het moment waarop ik werd gevraagd om deel te nemen aan de bestuursrechtelijke VAR-pleitwedstrijd. Alle stappen die ik vervolgens binnen de universiteit heb doorlopen (van student-assistent tot aan hoogleraar), zijn te herleiden tot dat ene moment waarin ik het bestuursrecht ben binnengerold.

Mijn slechtste herinnering is vermoedelijk geweest de nabespreking van het vaardighedenvak Rechtsoefening. Als groep hadden wij in mijn beleving enorm veel werk in de opdracht gestoken en dan kom je er toch bekaaid van af als de docent – in mijn herinnering zonder veel toelichting – stelt dat hij twijfelt tussen een 6 en een 7, maar dan toch maar een 7 geeft. Alsof cijfertoekenning een gunst van de docent is! Inzichtelijkheid van de beoordeling staat sindsdien hoog in mijn vaandel.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn meest favoriete vak was zonder twijfel Wetgevingsleer. Dit mastervak liet mij zien dat rechten zoveel meer is dan het toepassen van rechtsregels. Die beleving dat je kunt sleutelen aan de spelregels en daarmee het spel zelf kunt ontwerpen, hebben andere vakken nooit kunnen evenaren.

Eerlijk gezegd heb ik nooit echt met tegenzin vakken gevolgd. Oneerbiedig gezegd moet je in de rechtenopleiding steeds opnieuw hetzelfde trucje toepassen, maar dan op een ander rechtsgebied. Misschien dat ik nooit echt warm ben geworden van Burgerlijk procesrecht (sowieso ligt mijn hart meer bij de materieelrechtelijke vakken), maar dat was destijds het enige vak met een MC-toetsing, dus dat vormde dan wel weer een leuke uitdaging om er het beste van te maken.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Het meest indrukwekkende college dat ik tijdens mijn studie heb gevolgd, was het hoorcollege van Jan Willem Sap op de dag na 9/11. Hij was in staat om met een heel divers studentenpubliek het gesprek aan te gaan over de recente gebeurtenissen en tegelijk een brug te slaan naar de stof die eigenlijk op het programma stond.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Zelf heb ik het als zeer waardevol ervaren om een andere studie (wiskunde) naast rechten te volgen omdat kennisname van een ander perspectief het juridische perspectief ook relativeert. Ik ben daarom groot voorstander van minorruimte en zou enorm toejuichen wanneer studenten een minor buiten hun eigen vakgebied volgen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Bewandel vooral je eigen studiepad. De universiteit biedt zoveel mogelijkheden om meer te doen dan enkel het voor jou gebaande pad van de rechtenopleiding. Voel de vrijheid om disciplines van uiteenlopende aard te combineren, niet omdat het moet, maar simpelweg omdat het kan op de universiteit.

Johan Wolswinkel is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven