Jonge advocaat ontevreden over balans werk/privé

Delen:

Beeld bij werk prive balansMeer dan de helft (55 procent) van de jonge advocaten is ontevreden over de werk-privébalans, en die onvrede stijgt. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) in samenwerking met arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder 697 jonge advocaten. De studie is gepresenteerd tijdens het SJBN Jonge Balie Congres op donderdag 5 november is. In voorgaande jaren 2014 en 2013 was de onvrede nog en respectievelijk 48 en 43 procent.

Door het gebrek aan een goede balans tussen werk en privéleven en de drive om te presteren is het risico op uitval bij jonge advocaten groot. Om geen grote achterstanden op te lopen, neemt een op de drie advocaten werk mee naar huis. Dit komt vaker voor bij advocaten die werken bij grotere kantoren (47%) dan bij kleine en middelgrote kantoren (32% en 29%). Louis van Drunen, directeur van Movir: “Bij een hoge werkdruk en veel werkzame uren is het lastig tijd voor jezelf te vinden en te ontspannen. Het lijntje tussen gedrevenheid en overspannenheid is dan ook erg dun. Vrouwen neme vaker werk mee naar huis dan mannen. Bijna de helft van de vrouwen ervaart onrust of piekert. We zien bij deze groep dan ook de meeste uitval ontstaan.”

Naast een zeer volle werkweek, waarbij meer dan een op de vijf tussen de 50 en 60 uur per week werkt, maken jonge advocaten nog tijd vrij voor nevenactiviteiten. Actief lid van een sportvereniging (44 procent), juridische nevenactiviteiten (31 procent) of lid van een ondernemersvereniging (13 procent) worden genoemd als de voornaamste activiteiten.

Bijna een kwart van de jonge advocaten neemt minder dan het wettelijk minimum aan vakantie op. Een op de vijf heeft behoefte aan een maand of meer onbetaald verlof, maar dit is volgens hen niet bespreekbaar met de werkgever. Veertig procent overweegt soms of vaak uit de advocatuur te stappen vanwege de discrepantie tussen werk en privé. “De mogelijkheid om flexibel te werken heeft een positief effect op de tevredenheid, net als het opnemen van bovenwettelijke vakantie-uren. Opvallend is dat jonge advocaten met kinderen vaker (zeer) tevreden zijn dan advocaten zonder kinderen. Blijkbaar zijn zij beter in staat om tot een goede balans te komen,” aldus Van Drunen.

De Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) behartigt sinds 1976 de belangen van jonge advocaten met maximaal 7 jaar werkervaring. De SJBN treedt op als intermediair tussen de lokale Jonge Balie Verenigingen en de Nederlandse Orde van Advocaten, de Uitvoeringsorganisatie van de Beroepsopleiding Advocaten (Dialogue & CPO) en andere relevante organisaties die zich richten op (jonge) advocaten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven