Joost Wasser: tijdens college in slaap gevallen

Delen:

Joost Wasser, 60 jaar, studeerde van 1976 tot 1982 aan de Katholieke Hogeschool Tilburg, nu Tilburg University, en studeerde strafrechtelijk af. Nu, vele jaren later, werkt hij – na eerst een aantal jaren officier van justitie te zijn geweest – als advocaat/partner bij Holla Advocaten in Den Bosch en Eindhoven.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw studie?
Mijn meest gênante herinnering is dat ik na een zware dispuutsavond na een college Romeins recht (“Stel: u koopt een paard om ten strijde te trekken”) door professor Olde Kalter wakker werd gemaakt met de mededeling dat het college al was afgelopen. De beste herinneringen heb ik aan de zeeën van tijd, van jarenlang zelf je dag invullen met studie, college, vrienden, studentenleven en bijbaantje.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn minst favoriete vak was ‘enkel en dubbel boekhouden’. Als rasechte alfa had ik veel moeite met de boekhoudkundige manier van denken. Gelukkig had ik dat vak maar één jaar.
Het meest favoriet was het vak strafrecht. Ik ben ook strafrechtelijk afgestudeerd. Het is een uitdaging om binnen het wat strak gereguleerde strafrecht de puzzelstukjes voor een succesvolle verdediging te vinden.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Dat was professor Schoordijk. Zijn enthousiasme en onvermoeibare liefde voor het vak, daarbij steeds op zoek naar de maatschappelijk rol van recht, sprak mij zeer aan. Hij leerde je denken en ‘spelen’ met het vak.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik denk niet veel. Na mijn studie en twee jaar als dienstplichtig marineofficier te hebben gediend, ben ik raio (rechterlijke ambtenaar in opleiding) in Den Haag geworden. In mijn buitenstage (als onderdeel van de raio-opleiding destijds) heb ik anderhalf jaar als advocaat gewerkt bij Holla Knitel en Mol in Den Bosch. Dat is het huidige Holla Advocaten, waaraan ik nu als vennoot ben verbonden. Na mijn buitenstage ben ik eveneens in Den Bosch als officier van justitie geïnstalleerd en ben ik acht jaar officier van justitie geweest, waarvan een groot aantal jaren fraudeofficier. Hoewel ‘boeven vangen’ heel mooi en bijzonder werk is, sprak mij de advocatuur al met al toch meer aan. Daar gaat het niet om zaken, maar om cliënten. Toen ik me dat realiseerde, was de overstap naar de advocatuur zo gemaakt. Was dat te vroeg of te laat? Ik weet het niet. Dit soort dingen komen op het moment dat het past.  Ik zou het nu niet anders doen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Kies de studie en studierichting waar je belangstelling het meest naar uitgaat en laat je daarvan niet al te veel afleiden. Kies dat, waar je hart ligt. Geld went, maar werken waar je passie ligt went nooit. Dat blijft elke dag genieten.

Joost Wasser is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Joost Wasser nu.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven