Juridische toolkit voor het documenteren van internationale misdaden in Oekraïne

De stichting Global Rights Compliance lanceert de 'Basisnormen voor Onderzoek bij het Documenteren van Internationale Misdaden in Oekraïne' (de zogeheten 'BIS-Ukraine'). Deze toolkit moet ervoor te zorgen dat bewijsmateriaal van internationale misdaden effectief wordt verzameld en bewaard, en dat het vervolgens gebruikt kan worden in de rechtbank.

Delen:

beeld: Depositphotos
De ‘BIS-Ukraine’ is bedoeld voor NGO’s, mensenrechtenverdedigers en journalisten die in Oekraine internationale misdaden documenteren, legt de organisatie uit. “De toolkit omvat een handboek met regels en normen, waarvoor is geput uit de Oekraïense strafwetgeving en uit internationale mensenrechten- en strafrechtelijke normen en verdragen. Ook worden internationaal beproefde methoden voor het documenteren van internationale misdaden beschreven. Het handboek moet ervoor zorgen dat informatie en bewijsmateriaal effectief wordt verzameld en bewaard, en dat het ook gebruikt kan worden in de rechtszaal.”

Handige naslagwerken

“Verder bevat de BIS-Ukraine handige naslagwerken met essentiële onderzoeksnormen en praktische tips voor het omgaan met de verschillende soorten bewijsmateriaal.” Als voorbeeld geeft de organisatie fysiek, documentair, digitaal, audiovisueel bewijsmateriaal, en inlichtingen uit openbare bronnen. Ook conflict-gerelateerd seksueel geweld en principes gericht op de omgang met getuigen en overlevenden worden behandeld.
“De BIS-Ukraine toolkit, die gratis beschikbaar is in het Engels en het Oekraïens, omvat verder richtlijnen voor het onderzoeken van de context van internationale misdaden; het bewijzen van internationale misdaden; het verbinden van daders aan misdaden en richtlijnen voor het verzamelen van rechtsgeldig bewijs. Binnenkort verschijnt ook de ‘BIS-KIT’ mobiele app, met daarin praktische onderzoeksprocedures en tips voor het identificeren van internationale misdaden.”
Het MATRA-Ukraine project ‘Strengthening Ukraine’s Capacity to Investigate and Prosecute International Crimes’, waarin Global Rights Compliance en het T.M.C. Asser Instituut samenwerken, speelde volgens de organisatie een cruciale rol bij de ontwikkeling van de BIS-Ukraine toolkit. Het MATRA-Ukraine project heeft tot doel om de capaciteit van Oekraïne te versterken om internationale misdaden te onderzoeken en te vervolgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven