Juridische wereld geschokt door de dood van Peter R. de Vries

Ook onder juristen is ontsteld gereageerd op de dood van Peter R. de Vries, die ruim een week nadat hij is neergeschoten in Amsterdam aan zijn verwondingen is overleden. De social media staan bol van de reacties, en ook vertegenwoordigers van Rechtspraak, advocatuur en Openbaar Ministerie spreken hun afschuw uit.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_7282845_s-2019-3a48d18a
foto: Depositphotos

“We zijn geschokt door de dood van Peter R. de Vries. Met hem gaat iemand verloren die pal voor rechtvaardigheid en de bescherming van slachtoffers en nabestaanden stond. Een onverzettelijke journalist met een scherpe blik, niet zelden gericht op het werk van de rechter. Zijn overlijden is een groot verlies”, schrijven Dineke de Groot (president Hoge Raad), Jos Silvis (procureur-generaal bij de Hoge Raad), Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) en Peter Pulles (voorzitter presidentenvergadering) in een gezamenlijke verklaring.

Rauwe realiteit

De Nederlandse Orde van Advocaten schrijft op haar site: “Iedereen hoopte in de afgelopen dagen op positief nieuws, helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin, familie en iedereen die dicht bij hem stond. Zijn overlijden is onwerkelijk en tegelijkertijd van een rauwe realiteit die niet thuishoort in een rechtsstaat zoals Nederland.”

Opsporingsmiddel verdwenen

Op de site van het Openbaar Ministerie vertelt een aantal officieren van justitie over Peter R. de Vries. Koos Plooij van het Landelijk Parket herinnert zich dat eind jaren negentig omgang met De Vries binnen het OM not done was, maar “in de jaren erna hebben we enorme sprongen gemaakt door de samenwerking met hem te zoeken.” Hij noemt de zaak-Holleeder. “De Vries heeft bewijs aangeleverd dat we anders nooit hadden gehad. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld om de zussen Holleeder zover te krijgen dat ze opstonden om tegen hun broer te getuigen.”

Officier van justitie Aidan van Veen zegt over De Vries: “Hij was altijd actief bezig om voor de rechtvaardigheid input te leveren. De afgelopen jaren heeft hij in een paar cold case-zaken nog getuigen aangebracht. Met de dood van De Vries voelt het alsof er een opsporingsmiddel is verdwenen.”

Kritisch

Voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg had geregeld contact met Peter R. de Vries. “Peter was kritisch op het OM, en we waren het lang niet altijd met elkaar eens, maar we gingen respectvol met elkaar om. (…) Peter was van grote waarde voor het OM. Op een constructieve manier heeft hij meegewerkt in de opsporing en door zijn onmiskenbare en niet aflatende inzet zijn strafzaken vlot getrokken. Politie en OM hebben veel van hem geleerd. Hij zal enorm gemist worden.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top