Justitiewoordvoerder Michiel van Nispen blijft toch in de Tweede Kamer

Het spande erom, maar justitiewoordvoerder Michiel van Nispen (SP) behoudt zijn zetel in de Tweede Kamer. Het zag er even naar uit dat zijn partij een zetel zou verliezen aan D66.

Delen:

160 zetels meer voor D66, of 80 minder voor de SP: het scheelde niet veel of de Tweede Kamer was een prominente justitiewoordvoerder kwijtgeraakt. Na telling van de buitenlandse stemmen leek vorige week op basis van een prognose van het ANP een van de vijf SP-zetels naar D66 te gaan. Maar toen de Kiesraad met de uiteindelijke uitslag kwam bleek de zetel toch behouden voor de nummer 5 van de SP, Michiel van Nispen.

22 juristen in de Kamer

Daarmee is een verdere daling van het aantal juristen in de nieuwe Tweede Kamer voorkomen: het blijven er 22 (tegen 25 in de vorige periode).

Toegang tot het recht

Van Nispen begon in 2014 als Kamerlid. Na een rechtenstudie in Tilburg was hij medewerker op verschillende advocatenkantoren. In 2007 werd hij beleidsmedewerker justitie bij de Tweede Kamerfractie van de SP.
Van Nispen is zeer actief als parlementariër en stelt volop Kamervragen. Als het over justitie gaat is toegang tot het recht zijn stokpaardje (Van Nispen zat ook in Kamercommissies voor digitale zaken, binnenlandse zaken en onderwijs, cultuur en wetenschap). In commissievergaderingen komt hij onder meer op voor de sociale advocatuur en maakt zich druk over het advocatuurlijke toezicht. Vorig jaar kwam hij met een initiatiefnota voor een sociaal notariaat.

Anker & Ankerprijs

Eind vorig jaar kreeg Van Nispen de allereerste Anker & Ankerprijs van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (vernoemd naar het gepensioneerde strafpleitersduo Hans & Wim Anker). De NVSA roemde zijn inzet voor de rechtsstaat en de strafrechtadvocatuur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven