SP-Kamerlid wint eerste Anker & Ankerprijs

Michiel van Nispen, justitiewoordvoerder van de SP-fractie in de Tweede Kamer, mocht de allereerste NVSA Anker & Ankerprijs in ontvangst nemen uit handen van de naamgevers, wegens zijn inzet voor de rechtsstaat en de strafrechtadvocatuur.

Delen:

Van Nispen prijs-28e392c9
Michiel van Nispen. Foto: SP

Het is de eerste uitreiking van de prijs die vernoemd is naar het vermaarde advocatenduo uit het Friese dorpje Akkrum. De gebroeders Anker, de in Leeuwarden kantoorhoudende eeneiige tweelingbroers, hingen met ingang van 2022 de toga’s aan de wilgen. Als eerbetoon aan meer dan vier decennia principieel en sociaal strafpleiten, riep de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) een tweejaarlijkse prijs in het leven om “het belang van de rechtsstaat en een goed functionerende strafrechtadvocatuur te onderstrepen”.

Buitengewone inzet

Winnaars moeten op dit gebied een buitengewone inzet hebben getoond, zo niet hebben uitgeblonken. Die eer viel deze eerste editie ten deel aan Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid namens de Socialistische Partij. De in Breda geboren politicus studeerde rechten in Tilburg en nam in 2014 plaats in de Tweede Kamer. Daar heeft hij zich ontwikkeld tot een zichtbare woordvoerder op de portefeuille Justitie.

Zo kwam hij onlangs met het idee voor een sociaal notaris, was hij een van de weinigen die zich stortte op het minder mediagenieke advocatentoezichtdossier, en liet hij zich een enkelband omsnoeren in het kader van SeptEMber om bewustzijn te creëren over Elektronische Monitoring. Ook zat hij erbovenop toen Mr. publiceerde over de dubbele pet van rechter annex directeur Strafrechtketen op JenV, Michiel de Ridder.

De prijs werd overhandigd door de naamgevers zelf. Foto: SP

Voor de NVSA was deze juridisch geprofileerde politicus, ook door zijn inspanningen voor de sociale advocatuur, een passende eerste winnaar. “Hij heeft – los van electoraal gewin – tegen de politieke stroom in geroeid en hij heeft in de afgelopen jaren met een aanhoudende en deskundige inzet en ook met succes het belang van de rechtsstaat in zijn algemeenheid en het belang van een sterke advocatuur in het bijzonder voortdurend aan de man gebracht.” De prijs, een toepasselijk ankervormig beeld gemaakt door kunstenares Dana Timmer, werd uitgereikt door Wim en Hans Anker zelf.

Nog veel te doen

Van Nispen toonde zich bij ontvangst zeer verguld met de onderscheiding, maar kon – zoals het een echte SP’er betaamt – het daarbij niet laten een sneertje uit te delen naar de zittende macht: “Het is een ontzettend grote eer om deze prijs te mogen ontvangen. Er is met het huidige kabinet helaas nog veel te doen om het voor iedereen mogelijk te maken om zijn recht te halen, om sociaal advocaten een fatsoenlijk salaris te geven en om de rechtspraak dichterbij mensen te brengen. Samen met rechtzoekenden, advocaten en anderen blijf ik mij hiervoor inzetten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven