Kabinet: ‘Maximumstraf doodslag van 15 naar 25 jaar’

Het kabinet wil de maximale gevangenisstraf voor doodslag verhogen van vijftien naar 25 jaar. Het wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (voor Rechtsbescherming) waarin dit is vastgelegd is donderdag 24 september in consultatie gegaan.

Delen:

Kabinet: ‘Maximumstraf doodslag van 15 naar 25 jaar’
Foto: Depositphoto's

De ministers hadden eerder al aangekondigd dat ze de strafmaat voor doodslag wilden verhogen en hebben nu bekendgemaakt de maximale celstraf op 25 jaar te willen stellen. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd.

Signalen

Met de verhoging willen ze het verschil in mogelijke straf tussen moord (maximaal dertig jaar) en doodslag verkleinen. De verhoging van de maximale straf voor doodslag is volgens hen wenselijk, omdat doodslag een zeer ernstig misdrijf is dat onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers veroorzaakt en leidt tot onbegrip en gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Vanuit de rechtspraktijk zijn er bovendien al enige tijd signalen dat de maximale straf bij zeer ernstige gevallen van doodslag als te laag wordt ervaren. Volgens de ministers geeft een maximumstraf van 25 jaar voor doodslag rechters mogelijkheden een passende straf op te leggen bij ernstige gevallen.

Ophef

De huidige maximumstraf voor doodslag zorgt regelmatig tot maatschappelijke ophef, zoals na de uitspraak in de zaak over de dood van het 16-jarige meisje Hümeyra. De dader Bekir E. kreeg veertien jaar en tbs opgelegd, waarbij de rechter opmerkte dat “de wetgever een fors verschil in strafmaat aangewezen heeft geacht tussen doodslag en moord”. De rechtbank zag zich er dan ook mee geconfronteerd “dat het fors hogere strafmaximum voor moord wordt opgehangen aan de nogal specifieke keuze voor het bestraffen van de verwijtbaarheid van ‘beraadtijd’ en dus niet aan andere aspecten, bijvoorbeeld de wijze van uitvoering of het motief, zoals dat in sommige buitenlandse rechtsstelsels wel het geval is.”

Onnodig

Met het wetsvoorstel geven de ministers ook gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. De maximale gevangenisstraf van 25 jaar komt overeen met de in de motie van Kamerleden Kuiken, Van der Staaij, Krol, Hiddema en Van Haga van februari voorgestelde maximumstraf.

Begin dit jaar pleitte ook OM-topman Gerrit van der Burg voor het verhogen van de maximumstraf voor doodslag. Strafrechtadvocaten zijn kritisch over een verhoging. Zo zei Jeroen Soeteman, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten, in januari in Trouw dat de verhoging niet nodig is. “In de praktijk wordt voor doodslag vrijwel nooit 15 jaar opgelegd.” Als rechters vinden dat de straf eigenlijk hoger zou moeten zijn, zouden ze de maximum celstraf volgens Soeteman wel vaker opleggen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven