Katelijne van Barneveld-Peters over duizenden meisjes met gestreepte bloesjes

Delen:

Katelijne van Barneveld-Peters (51 jaar) studeerde in Groningen (bedrijfskunde: twee jaar, en rechten: propedeuse), Amsterdam (HTS werktuigbouw: drie jaar, en notarieel recht: afgestudeerd) en Leiden (Nederlands Recht). Nu, vele jaren later, heeft ze al ruim tien jaar haar eigen advocatenkantoor (Van Barneveld Advocaten in Oosterbeek (bij Arnhem)), werkt ze als raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Den Haag en is ze docent bij diverse onderwijsinstellingen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn slechtste herinnering: Ik had mijn propedeuse rechten het eerste jaar op één vak na niet gehaald. Een jaar later kon ik eindelijk dat vak (rechtsgeschiedenis) herkansen en wéér haalde ik een 5. In die tijd mocht je twee jaar over je propedeuse doen. Daarmee had ik dus een probleem.
Mijn beste herinnering: Toen ik na die tweede keer met een 5 bij de professor aanklopte, mocht ik op maandag terugkomen. Toen ik die maandag op zijn kantoor kwam, denkende dat ik een mondeling zou krijgen, was zijn deur op slot en bleek hij al op vakantie. Zijn secretaresse deelde mij daarop mee dat ik een 6 had. Daarmee had ik plots toch mijn propedeuse en ging de wereld weer voor mij open!

Wat was uw meest favoriete vak?
Meest favoriete vak was het vak erfrecht (aan de UvA), toen nog omdat ik mevrouw Kasdorp zo aandoenlijk vond. Ze kon zo enthousiasmerend vertellen over haar vak.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Professor Lokin (RUG). Ik herinner me alleen zijn colleges in de Martinikerk nog, met duizenden andere meisjes met gestreepte bloesjes met opstaande kraagjes.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Niets! Alles heeft zijn functie gehad om mij te brengen waar ik nu sta.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Geef prioriteit aan je studie. Dan heb je die maar vast af en wordt het geen blok aan je been omdat je tussendoor te veel andere leuke dingen gedaan hebt en de tijd onbarmhartig is doorgelopen als een stel hongerige rupsen. Het is veel relaxter die andere leuke dingen te doen als je de hobbel van je studie al genomen hebt.

Katelijne van Barneveld-Peters is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven