Kijk verder dan de advocatuur. Eefje Remijn is consultant bij At Osborne

Zeg je 'rechtenstudie', dan denken velen automatisch aan 'advocaat'. Maar er zijn nog vele andere leuke banen voor als je een juridische titel op zak hebt. Dat vindt ook Eefje Remijn. Eefje is consultant bij At Osborne en helpt Gemeente Utrecht bij het opstellen van het Crisis- en herstelwet bestemmingsplan algemene regels Utrecht.

Delen:

De Omgevingswet zorgt er, simpel gezegd, voor dat alle regels over de fysieke leefomgeving duidelijker en overzichtelijker worden, de leefomgeving integraal wordt benaderd en leidt tot snellere en betere besluiten. Dat vergt nogal wat voorbereiding. Gemeente Utrecht is hier volop mee bezig. Eefje Remijn helpt hen daarbij als projectleider van het Crisis- en herstelwet bestemmingsplan algemene regels Utrecht. Dit plan is de voorloper op het omgevingsplan en moet in het voorjaar van 2022 klaar zijn.

Eefje werkt samen met de collega’s van Gemeente Utrecht aan het uniformeren van ruimtelijke regels en het omzetten van de regels uit de verordeningen, zoals kapregels. Deze staan nu in de APV en worden samengebracht met ruimtelijke regels en regels uit de Verordening op de archeologische monumentenzorg.

Integraal samenwerken

‘Het leuke aan het samenbrengen van al die regels, is dat je integraal samenwerkt met mensen in verschillende rollen. Een regel volgt uit beleid, maar moet ook duidelijk, begrijpelijk en uitvoerbaar zijn. Zo zit je aan tafel met personen die de regels maken en het beleid bedenken, maar ook met vergunningenverleners en handhavers. Al deze personen breng je samen om te werken aan een gezamenlijk product, dat vind ik echt het mooie ervan!’

En dat is gelijk ook weer de uitdaging, want met al die verschillende mensen en belangen, is het lastiger om de communicatie optimaal te laten verlopen en om dingen (snel) voor elkaar te krijgen. Daarnaast is er veel interne afstemming vereist in dit politiek-bestuurlijke traject en duren dingen daardoor ook gewoon lang. “Dat is soms wel frustrerend, maar gelukkig ben ik dat bestuurlijke speelveld gewend en bekijk ik het altijd  positief en zie het als een leertraject. Het is een nieuwe manier van werken en dat gaat niet meteen vanzelf.”

Een echte verbetering

De Omgevingswet zelf ziet Eefje als een echte verbetering en dat probeert zij in haar dagelijkse werkzaamheden ook over te brengen. “Het is niet iets wat we alleen maar moeten, het gaat ons ook iets brengen. Alle regels over de fysieke leefomgeving zijn straks op één plek te vinden. Voor de burger is dat veel duidelijker. Die weet straks wat wel of niet mag met, op en rond zijn/haar huis. En meer duidelijkheid zorgt ook voor een snellere besluitvorming.”

Doelen en ambities verankeren

Tegelijkertijd kun je als gemeente je eigen doelen en ambities verankeren in het omgevingsplan. “Duurzaamheid is hierin natuurlijk een belangrijke doelstelling. Zo wil de gemeente Utrecht al het groen behouden en eigenlijk geen bomen kappen. En mocht het toch zo zijn dat dit onvermijdelijk is, dan moet er voor elke gekapte boom een boom worden terug geplant. Dat wordt straks allemaal inzichtelijk gemaakt.”

Gemeenten hebben ook meer vrijheid om te bepalen of en waarover ze regels opnemen in hun omgevingsplan. “Dat betekent meer verschillen tussen gemeenten, maar ook meer maatwerk.  Zo kunnen er makkelijker keuzes worden gemaakt die ook bijdragen aan de doelstellingen en ambities die bij die gemeente passen en nodig zijn. De gemeente Utrecht heeft nu eenmaal andere regels nodig dan bijvoorbeeld de gemeente Barneveld. Beide gemeenten hebben andere opgaven.”

‘Het is een mooi proces om mee te maken en om aan te werken; hoe neem je de regels op? Hoe borg je deze juridisch? Heb je alle belangen afgewogen? En dat alles doe je samen, je maakt samen een plan voor je stad dat bijdraagt aan de doelen van de Omgevingswet en de eigen doelstellingen. Utrecht is daarin al zeer vooruitstrevend merk ik’.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven