Laura Rietvelt: ‘Het is een goede keuze geweest om voor Baker McKenzie te gaan werken’

Al eerder in haar carrière is Laura Rietvelt gevraagd partner te worden, toch heeft zij heel bewust besloten om pas later partner te worden. Dit hoor je niet vaak in de advocatuur, waarin iedereen eigenlijk zo snel mogelijk partner wil worden. Ik wilde dan ook graag meer over haar te weten komen!

Delen:

Laura Rietvelt is sinds 1 juli 2022 partner bij Baker McKenzie. Daarvoor was zij counsel binnen de praktijkgroep Corporate Structures en sinds 2004 is zij als kandidaat-notaris verbonden aan Baker McKenzie. Laura is gespecialiseerd in het begeleiden van nationale en grensoverschrijdende fusies en overnames, financieringen, reorganisaties en herstructureringen, evenals het opzetten van vennootschappen, joint ventures en andere samenwerkingsverbanden. 

Laura is afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht en heeft privaat- en notarieel recht gestudeerd. Iets wat mij erg aansprak, is dat Laura na haar afstuderen direct is begonnen bij Baker McKenzie en daar ook is gebleven. Nu, 18 jaar later, is zij partner! “Het gras is niet groener bij de buren”, is dan ook een mooi spreekwoord dat past bij het pad dat zij heeft bewandeld. “Baker McKenzie heeft een oog voor mensen die gedurende een langere periode blijven werken.”

Hoe voelt het om nu partner te zijn?
Als ‘een kers op mijn taart’, geeft Laura aan. Na jarenlang hard werken voelt het aan als een bevestiging. In eerste instantie heb ik nooit het doel gehad om partner te worden, omdat ik mijn prioriteiten eerst ergens anders had. Naast partner ben ik namelijk ook moeder en wilde ik graag een sabbatical om reizen te maken met mijn gezin en mijn moeder. Ook was het voor mij erg belangrijk dat als ik eenmaal als partner zou starten, ik mijn werk ook goed en met volle aandacht kan verrichten. Door nog geen partner te worden kreeg ik de kans om mijzelf eerst verder te ontwikkelen. Ondanks dat ik al werk verrichtte op partnerniveau, wachtte ik op het juiste moment voor mij om dit ook daadwerkelijk te worden. 

“Het was net als liefde op het eerste gezicht.”

Hoe ben je bij Baker McKenzie terechtgekomen?
Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een groot advocatenkantoor (Houthoff), bij de afdeling vastgoed en ondernemingsrecht. Tijdens deze stage kwam ik erachter dat het notariaat erg goed bij mij past. Het notariaat vind ik namelijk gemoedelijker dan de advocatuur. Er zijn namelijk minder of geen conflicten en daarnaast ben je vaak onpartijdig. Toen ik eenmaal wist dat het notariaat bij mij paste, wilde ik graag gaan werken voor een groot, internationaal kantoor. In mijn optiek was dat het meest ‘sexy’. Zo kwam Baker McKenzie op mijn pad. Het kantoor was aan het Leidseplein gevestigd, ‘the place to be’ in die tijd. Baker McKenzie is een internationaal kantoor en heeft een corporate afdeling waar de advocatuur en het notariaat nauw samenwerken. Het was net als ‘liefde op het eerste gezicht’ en zo werk ik er ook al achttien jaar!

Wat geeft je werk op de afdeling corporate structures de meeste uitdaging?
De grote, internationale projecten die ik zelf leid, geven mij de meeste uitdaging. Je helpt een cliënt op internationaal niveau en allerlei andere afdelingen van Baker McKenzie werken mee aan het project, nationaal en internationaal. Baker McKenzie heeft over de hele wereld kantoren en ik geloof erin, dat als alle krachten worden gebundeld, wij onze klanten optimale dienstverlening kunnen geven. Onze projecten gaan gepaard met ingewikkelde, juridische vraagstukken, waarbij internationale kennis van het allergrootste belang is.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe in je carrière?
Nadat ik in dienst kwam bij Baker McKenzie, ging ik al vrij snel naar Groot-Brittannië (Londen), om daar te kunnen werken. Hierdoor heb ik de mogelijkheid gekregen om veel kennis op te doen op internationaal niveau en veel verschillende rechtsgebieden. Deze ervaring heeft mij laten zien dat Baker McKenzie een kantoor is dat daadwerkelijk op internationaal niveau opereert. De opgedane kennis in Londen, kon ik weer delen met mijn collega’s in Amsterdam. Een ander bijkomend voordeel van deze uitwisseling is natuurlijk dat ik veel collega’s in London heb leren kennen. De partner voor wie ik daar werkte, heeft mij bijvoorbeeld laatst uitgenodigd voor haar vijftigste verjaardag. Het is niet alleen een werkervaring voor mij geweest, maar ik heb ook vrienden voor het leven gemaakt.

foto: Nieuw Licht Films

Wat is voor jou een waardevolle les geweest?
Dat de keuzes die ik heb gemaakt, goed zijn geweest. Ik ga altijd uit van mijn intuïtie. Als ik waarde zou hechten aan status dan was ik al veel eerder partner geweest. Status is voor mij geen drijfveer en ik ben altijd bij mezelf gebleven.  

Is er iets wat je niet leuk vindt?
Ik ben vrij positief ingesteld. Ik vind de administratie het minst leuke om te doen. Wat ik wel heel leuk vind, is het leren van nieuwe dingen en het coachen van anderen. Als ik mijzelf moet omschrijven zou ik de woorden ‘leergierig’ en ‘energiek’ gebruiken. Je raakt nooit uitgeleerd. Van nieuwe projecten leer ik steeds weer en doe ik kennis op van andere rechtsgebieden en andere collega’s. De dynamiek van de andere rechtsgebieden is interessant en ook dat maakt mijn werk boeiend.  

Wil je advocaat worden?
Sinds mijn studiejaren spraken de notariële vakken mij meer aan. De advocatuur is mijns inziens een heel andere tak van sport. Het adviseren van klanten is wel iets dat bij mij past, maar ik laat het onderhandelen met klanten liever aan anderen over. 

Wat is een belangrijke waarde voor jou?
Jezelf én de beste versie van jezelf kunnen zijn. 

Aan wie denk jij als je denkt aan een succesvol persoon?
Ik vind dat je op verschillende terreinen succesvolle personen hebt. Er zijn mensen die mij inspireren op verschillende fronten! 

Wat is jouw advies voor studenten die rechtsgeleerdheid studeren?
De praktijk is echt anders dan de rechtenstudie. Het is een wereld van verschil. De studententijd is een leuke periode, maar ik heb de eerste jaren van het werkende leven als nog leuker ervaren. Ik adviseer de studenten om stage te gaan lopen om zo te proeven hoe het gaat in de praktijk en verschillende bedrijven te leren kennen. Ga naar studentendagen en ga koffie drinken bij de kantoren om inspiratie op te doen. Studenten moeten continu vragen blijven stellen en niet bang zijn om dit te doen. 

“Als je het niet vraagt, weet je het niet.”

Wat is jouw motto?
Een belangrijke uitdrukking die mij is bijgebleven is hetgeen mijn moeder vaak gebruikte: Als je het niet vraagt, weet je het niet.” Ik vraag dan ook veel uit interesse, ook in een ander. Je moet juist veel vragen in het leven, dit is praktisch en verrijkend. Je moet niet terughoudend zijn om dingen te vragen. De manier waarop je het stelt is natuurlijk ook van belang: stel ze op een vriendelijke manier en wees niet bang.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven