Mededingingswaakhond ziet strikt toe op naleving fusiecontroleregels

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Menig bedrijfsjurist en fusie- en overnameadvocaat is ermee bekend: een grote deal wordt getekend maar kan pas worden voltooid als de mededingingsautoriteit goedkeuring heeft verleend. Bij transacties tussen concurrenten waarbij hoge marktaandelen worden verkregen staat fusiecontrole doorgaans al vroeg hoog op de agenda. Maar ook bij de transacties die op weinig weerstand bij de autoriteit zullen stuiten moet goed worden opgelet dat de regels worden nageleefd. De belangrijkste regel is dat premature voltooiing van de transactie moet worden voorkomen. Geen ‘gun jumping’ heet dat. De koper mag voordat goedkeuring wordt verleend geen zeggenschap verwerven of beslissende invloed uitoefenen, ook al is goedkeuring slechts een formaliteit. Telecombedrijf Altice heeft dat bij een recente overname wel gedaan en moest dat vorig jaar bekopen met een boete van 80 miljoen aan de Franse toezichthouder.

Begin juli van dit jaar heeft de Europese Commissie aangekondigd onderzoek te doen naar mogelijke ‘gun jumping’ door Canon bij de overname van een onderdeel van Toshiba. Canon nam dat onderdeel in twee stappen over: de eerste stap betrof de verwerving van een belang van 5% en een optie tot koop van het resterende belang dat een consortium inmiddels had verworven. De tweede stap betrof de daadwerkelijke uitoefening van de koopoptie die pas plaatsvond na goedkeuring van de Commissie. De Commissie lijkt evenwel van oordeel dat met de eerste stap al zeggenschap is verkregen en zal als zij dat uiteindelijk vaststelt, hoge boetes kunnen opleggen. Dat de transactie zelf al door de Commissie in september 2016 is goedgekeurd zal daar dan weinig aan veranderen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top