Met recht een leuk kinderboek

Vijf bekende kinderboekenschrijvers zijn aan de slag gegaan met 24 civiele arresten van de Hoge Raad. Dat leverde een boek op dat cassatieadvocaat vader Johan den Hoed en zoon Julian (10 jaar, groep 7) met plezier lazen. Julian wil nu liever rechter dan advocaat worden.

Delen:

Welk kind wil na lezing van Wikken & Wegen nu geen rechten gaan studeren? Dit boek kweekt juristen in de dop. In 24 miniatuurtjes lichten de kinderboekenschrijvers evenzoveel iconische arresten uit. De uitspraken vormen telkens de inspiratiebron voor prettig leesbare, luchtige verhalen met oog voor beide kanten van een zaak. Argumenten worden afgewogen, hetgeen Julian bijzonder aanspreekt, en Wikken & Wegen als kinderboek een geheel eigen karakter geeft. 

De vorm van een kinderverhaal − losjes geïnspireerd op arresten als de ‘Kelderluik’, ‘Heksenkaas’ en de ‘verhuizende zusjes’ − blijkt een gelukkige keuze. Juist de verzonnen gebeurtenissen illustreren waarover partijen in conflict zijn geraakt. Met de fantasierijke, op de belevingswereld van een kind toegesneden, vertellingen trekt een bonte stoet van zaken aan het kinderoog voorbij. De lezer springt met de schrijvers mee van de ene invalshoek naar de andere, zoals in ‘De tweedehands auto’, geënt op Van Geest/Nederhof, een zaak over de verkoop van een oude bolide, met (door koper pas na levering ontdekte) ernstige gebreken. Kon verkoper aan koper, toen die zich op dwaling beriep, met succes tegenwerpen dat die de dwaling aan zichzelf te wijten had door een nader onderzoek achterwege te laten? Nee, niet indien verkoper koper had moeten voorlichten om hem te behoeden voor een onjuiste voorstelling van zaken, zo luidt het heldere antwoord van de HR. Ook Ted van Lieshout verandert in ‘De tweedehands auto’ knap van perspectief; de lezer wordt afwisselend meegezogen door koper en verkoper, tot het moment van de ontknoping, de uitspraak van de Hoge Raad. Voor beide zijden viel wel wat te zeggen, merkte Julian na lezing op. 

Zo maakt Wikken & Wegen met verbeeldingskracht lastige juridische thema’s behapbaar. Wat een fantasierijke benadering vermag, toont bijvoorbeeld ook Bibi Dumon Tak in ‘De mussenbanden’, gebaseerd op de ‘achterbankgesprekken’, de favoriet van Julian. De schrijfster maakt de sprekende, maar complexe, materie begrijpelijk met een verhaal waarin mussen ten strijde trekken tegen Jan Hanlo, over zijn gedicht ‘De Mus’. Hierin wordt lustig ‘getjilpt’. Van de rechter mocht de poëet zich echter van dit ‘getjilp ’bedienen, nu die ‘zijn creatieve stempel op het getjilp [heeft] gezet’. Dumon Tak laat daarmee op een toegankelijke wijze uitkomen waar het om draait. Dit gebeurt in alle verhalen. 

Speelse introductie

En passant geven de schrijvers ook nog inzicht in de bredere juridische betekenis van de arresten, zoals in ‘Bar boos’ van Joke van Leeuwen naar aanleiding van Baris/Riezenkamp, en in ‘De zaak die iedere jurist hoort te kennen’, van Jan Paul Schutten, over Lindenbaum/Cohen, welk verhaal reliëf krijgt tegen de achtergrond van een denkbeeldige situatie, ingegeven door de Zutphense juffrouw. De verhalen bieden een meeslepend speelse introductie in ons recht. Julian kon het boek daarom maar moeilijk wegleggen. Voor hem was het elke keer een sport om zelf al te bedenken wie gelijk zou krijgen. Hij proefde de verschillende standpunten. In zijn ogen hadden veelal beide partijen wel een beetje gelijk. Door de keuze voor 24 leuk geïllustreerde, korte verhalen, wars van haarkloverijen, leest het boek volgens Julian als een trein. Hij hoopt op een soortgelijke uitgave voor het strafrecht. Als Julian één ding heeft geleerd, dan is het wel dat hij liever rechter wil worden dan advocaat. Veel te eenzijdig om slechts één kant van de zaak te bepleiten; Julian wil liever wikken en wegen.  

Johan den Hoed is cassatieadvocaat bij Köster Advocaten in Haarlem.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven