Minder, nog minder, allerminst

De ‘jurken van het hof Den Haag’ zijn de strengste van Nederland, is de ervaring van advocaat Jurjen Boorsma. Hij verbaast zich dan ook hogelijk over de dubbelgevoerde fluwelen handschoentjes waarmee de Haagse raadsheren Geert W. aanpakken, zo schrijft hij in zijn vaste column Arrest van de maand.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
foto: Depositphotos
Foto: Depositphotos

Over Marokkanen maak ik geen grappen. Als je te veel grappen over hen maakt, komen ze namelijk achter je aan en schieten je in de buurt van het Theo van Gogh-monument voor je harses. Maar bovendien woon ik in de buurt van De Dokwerker, dus ik vind in alle fatsoen dat je niet te veel grappen over etnische groeperingen kunt maken. Minder, minder, minder, zogezegd. Zeg wat je denkt, maar denk na voordat je wat zegt.

Daarom deed ik gewoon de lakmoesproef over de uitspraken van onze nationale koranhater Geert W. (ik laat zijn achternaam uit privacyoverwegingen achterwege, de arme man heeft nu een strafblad en de schande zal hem nog lang achtervolgen). Stel hij had geroepen “Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Joden?” Was dat dan strafbaar geweest?

Nou is alles afhankelijk van tijd en plaats. Tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945 mocht je dit soort teksten vrijelijk uitkramen. Sindsdien zien we er de grap niet meer zo van in. Don’t mention the war. Die Fawlty Towers-grap mocht laatst trouwens ook niet meer van de BBC. Niet doen.

Nieuwswaarde genereren

Ook Geert W. weet dat. Desondanks zegt hij twee regels voor zijn M&M&M-uitspraak doodleuk: “Ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan, en misschien zijn er zelfs D66-officieren die je een proces aandoen.” Hij solliciteert naar vervolging. Want, zo blijkt uit het arrest, de PVV wilde “nieuwswaarde genereren zodat het door de pers zou worden overgenomen en uitgezonden.” Rellen. Lekker rellen.

Hij spant de media en het OM voor zijn karretje door te solliciteren naar een rechtszaak die hem zes jaar lang gratis publiciteit oplevert. Het is de beproefde Jezus Christus-strategie: tart de macht tot je gekruisigd wordt, noem de rechters die je veroordelen Farizeeërs en zeg dat jij zelf slechts het woord van God overbrengt. Hallelujah. Kerk gesticht.

Vandaar dat ik me hogelijk verbaas over de dubbelgevoerde fluwelen handschoentjes van de Haagse raadsheren (ECLI:NL:GHDHA:2020:1606). De jurken van het hof Den Haag zijn de strengste van Nederland, in mijn ervaring. De strafkamer bestaat uit Grijpstra en De Gier onder voorzitterschap van De Cock met cee oo cee kaa. De griffier schrijft detectiveromans.

Doodsbedreigingen

Maar Geert? Geert is schuldig zonder straf, ten eerste omdat hij al jarenlang lijfwachten nodig heeft vanwege de dagelijkse doodsbedreigingen aan zijn adres; en ten tweede vanwege het tijdsverloop. Wat argument 1 betreft: dat hij dagelijks bedreigd wordt door nare haatbaarden uit de orthodoxe islam staat los van zijn aandachttrekkerij en vals trompetgeschal. Niet per se heel doorslaggevend. Hij roept niet ‘minder haatbaarden’, hij roept eigenlijk ‘minder Marokkaanse buurvrouwen’.

Het tijdsverloop is slappe thee – in 2018 veroordeelde na cassatie het Hof Amsterdam een man die op TV had gezegd dat ‘Arabieren’ – ook geen ‘ras’ − “kontenbonkers” waren (ECLI:NL:GHAMS:2018:3942). Acht jaar na dato. 400 euro boete onvoorwaardelijk. Aan een minkukeltje. Dat is gangbaar, leert de jurisprudentie.

Circusact

Het weeë schuldig zonder straf leg je ingevolge art 9a Sr op gezien ‘de geringe ernst van het feit’ (niet van toepassing), ‘de persoonlijkheid van de dader’ (ik twijfel tussen onfatsoenlijk, onbeschoft of onbeschaamd) of ‘de omstandigheden waaronder het feit is begaan’ (aandachttrekkerij).

En dus leg je een straf op. Doe je dat niet, dan heb je toegestaan dat het gerechtsgebouw als langparkeerplaats is gebruikt voor een reclame-auto die geen parkeerboete hoeft te betalen en die niet is weggesleept. Het strafproces is naar mijn idee geen Leidseplein waar je gratis een circusact mag opvoeren en vuur naar de omstanders mag spuwen.

Minder, minder, minder. Dacht het gerechtshof echt dat Geert daar de straftoemeting mee bedoelde?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top