Minister en KNB kibbelen over hogere kosten notariële akte in omgevingswet

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zijn het niet eens over de vraag of de kosten voor notariële aktes, die huizenkopers moeten betalen, zullen stijgen nu de Omgevingswet eraan komt.

Delen:

Minister en KNB kibbelen over hogere kosten notariële akte na omgevingswet - Mr. online
Foto: Depositphotos

Moeten notarissen onder de Omgevingswet méér onderzoek doen bij een overdracht van onroerend goed – zoals de KNB stelt – of juist minder, zoals minister Hugo de Jonge beweert? Dat de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de suggestie doet dat er minder ‘recherches’ hoeven worden uitgevoerd, heeft de KNB ‘geschokt’. Immers, de door de notaris geboden kopersbescherming zou hierdoor wegvallen.

Meer werk

Nu nog vraagt een notarieel medewerker relevante informatie over een woning – bijvoorbeeld: is het een gemeentelijk of provinciaal monument) uit de Basisregistratie Kadaster, op basis van een enkel kadastraal perceelnummer. Veelal geschiedt dat automatisch. Na invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn notarieel medewerkers genoodzaakt om één of meerdere omgevingsplannen op verschillende niveaus door te nemen om te bepalen welke informatie relevant is. Het voorwerk krijgt hierdoor een meer juridisch inhoudelijk karakter, aldus KNB-voorzitter Annerie Ploumen in een brief aan de minister voor Wonen. Dat levert meer werk op en mogelijk ook nog eens meer communicatie met overheidsorganen om informatie te verifiëren. Gevolg hiervan is, aldus de KNB, dat akten voor consumenten zomaar twee keer zo duur zouden kunnen worden.

Minder beschermd

Volgens De Jonge zal slechts in bijzondere omstandigheden noodzaak bestaan voor de notaris tot het gericht raadplegen van het omgevingsplan. Van structurele raadpleging is volgens hem geen sprake en daarom zullen er ook geen meerkosten zijn voor de consument. De KNB laat daarop weten dat als de nieuwe Omgevingswet ervoor zorgt dat de notaris minder controles uitvoert op een object, de consument minder is beschermd. “Deze controles werden tot nu toe wel als relevant en belangrijk beschouwd. De consument gaat er hierdoor dus aantoonbaar op achteruit.”

Doorberekenen

In een brief aan de minister bestrijdt Ploumen de visie van de minister. De nieuwe Omgevingswet, die ook van betekenis is voor de overdracht van vastgoed, maakt het veel moeilijker om te zien welke (voormalige) publiekrechtelijke beperkingen er op vastgoed rusten. De notaris is daardoor meer tijd kwijt aan onderzoek en zal dat moeten doorberekenen aan kopers van vastgoed. De Jonge beweert juist dat de rechercheplicht van de notaris kleiner wordt. “Met de Omgevingswet zullen enkele van die beperkingen niet langer bij individueel besluit aan een eigenaar worden bekendgemaakt, maar in samenhang met andere onderwerpen in het voor eenieder algemeen toegankelijke en raadpleegbare omgevingsplan worden geregeld. Dat betekent dat de notaris de regels die betrekking hebben op de onderwerpen van de voormalige beperkingenbesluiten dus niet uit een omgevingsplan hoeft te rechercheren.”

Vaste Kamercommissie

Op dinsdag 15 maart praat de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken opnieuw over de Omgevingswet. De KNB heeft haar standpunt aan enkele commissieleden bekend gemaakt. Ook gaat de beroepsorganisatie in gesprek met andere stakeholders, en wil de KNB op korte termijn met de minister hierover van gedachten wisselen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven