Minister Weerwind doet NVvR aanbod in de hoop stakingen te voorkomen

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft gereageerd op het door de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak gestelde ultimatum in het cao-conflict. In de hoop de magistraten weer aan de onderhandelingstafel te krijgen en acties te voorkomen, komt de minister met enkele handreikingen.

Delen:

beeld: Depositphotos

De vakbond had de minister drie ononderhandelbare eisen gesteld: compensatie voor werkdruk en overuren van rechters en officieren van justitie, reële compensatie van inflatie en het onaangetast laten van bestaande onkostenvergoedingen. Als hij niet voor 10 maart met een beter bod zou komen, zouden werkonderbrekingen of andere acties volgen.

Financieel gebaar

Vlak voor het verstrijken van dit ultimatum stuurde Weerwind de NVvR een brief. Hierin stelt hij voor om onder leiding van een onafhankelijke verkenner te bespreken wat de mogelijkheden zijn om de werkdruk terug te dringen.
Daarnaast schrijft hij dat hij wil dat een “redelijke loonontwikkeling” tot stand komt die vergelijkbaar is met die van de gerechts- en parketmedewerkers. Wel merkt hij op dat de verschillen in loonontwikkeling tussen rechterlijke ambtenaren en ondersteuning niet te groot moeten worden. Maar “dat laat onverlet dat ik bereid ben een financieel gebaar te maken waarin ik ook mijn waardering voor de inzet van rechters en officieren van justitie tot uitdrukking breng.”
Verder stelt Weerwind voor om het onderwerp onkostenvergoeding uit de cao-onderhandelingen te halen en in het reguliere sectoroverleg te bespreken. Daarbij staat hem een uitkomst voor ogen staat waarin alle belanghebbenden zich kunnen vinden en waarbij de eventuele financiële consequenties niet ten laste komen van de rechterlijke ambtenaren.

Handreiking voldoende?

Of de magistraten de handreiking van de minister voldoende vinden om terug te keren naar de onderhandelingstafel is nog niet duidelijk. Het landelijk actiecomité, het cao-team en het bestuur van de NVvR beraden zich momenteel over wat deze brief betekent voor verdere acties.

Schoffering

De NVvR en de minister liggen al enige tijd overhoop over de nieuwe cao. Na zeven gespreksrondes werden de besprekingen daarover in december opgeschort. Uit een online ledenraadpleging vlak voor kerst bleek dat de onvrede onder rechters en officieren van justitie groot was. Het cao-bod van minister Weerwind werd zelfs “een schoffering van de rechterlijke macht” genoemd. In januari dreigden de magistraten met acties en werd een landelijk actiecomité opgericht.
In een cao-update begin februari vertelde NVvR -voorzitter Marc Fierstra dat er nog geen beweging aan de kant van het ministerie was. Na bijeenkomsten met magistraten in het hele land, kwam de NVvR met het ultimatum van 10 maart aan de minister.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven