Weerwind wil geen woonadressen van advocaten meer in strafdossiers

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) wil af van de vermelding van privéadressen van advocaten in strafdossiers. Hij noemt het ‘ongewenst en zeer zorgelijk’ dat alle betrokkenen in de dossiers worden geanonimiseerd, behalve advocaten.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
franc-weerwind-2-b5240be4
foto: Martijn Beekman (Rijksoverheid)

Het komt regelmatig voor dat woonadressen van advocaten in strafdossiers belanden. Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) stelde daar vragen over aan minister Weerwind.
In zijn antwoord schrijft de bewindsman dat er geen enkele reden of noodzaak bestaat om (afgeschermde) privéadressen van advocaten, of andere geheimhouders, in het strafdossier op te nemen.

Niet noodzakelijk

Gegevens van advocaten kunnen in strafdossiers terechtkomen als justitie telefoongesprekken afluistert. Wanneer daarbij het telefoonnummer van een advocaat wordt herkend, wordt de opname onmiddellijk beëindigd, maar de gegevens van de advocaat worden wel bewaard. Weerwind vindt het “niet noodzakelijk en bovendien onwenselijk” om alle verkeers- en locatiegegevens, alsmede de gebruikersgegevens van een geheimhouder, waaronder het (privé-)adres, in het dossier te vermelden.

Overleg

Het Openbaar Ministerie, de politie en het Centraal informatiepunt onderzoek telecommunicatie onderzoeken nu in overleg met de advocatuur hoe het opnemen van privégegevens van advocaten in de processtukken kan worden voorkomen. Weerwind zelf is ook al met de betrokken partijen in gesprek over de kwestie, en heeft er alle vertrouwen in dat een goede oplossing wordt gevonden.

Abonnement op kantooradres

De Nederlandse Orde van Advocaten geeft advocaten op haar site het advies om te bekijken of het verstandig is om een mobiel telefoonabonnement om te zetten naar het kantooradres en om nieuwe abonnementen altijd op een kantooradres te registreren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top