Mr. van de donderdag: prof. C.J.J.M. Stolker

prof.mr. C.J.J.M. StolkerMr. van de dag is prof. C.J.J.M. Stolker (Decaan Rechtenfaculteit, Universiteit van Leiden). Deze week is bekend geworden dat het aantal rechtenstudenten met 75% gegroeid is.

Wat betekent de groei van 75% van het aantal rechtenstudenten voor uw faculteit?
Ik weet niet of rechten in Leiden ook met 75% groeit, maar dat de opleiding erg populair is, lijkt wel waarschijnlijk. Omdat wij een numerus fixus hebben, en dus simpel gezegd op slot gaan, weten we niet hoeveel studenten uitwijken naar andere faculteiten. Vorig jaar zaten we ook vol. Maar wij merken wel dat de populariteit verder is toegenomen. We zijn steeds vroeger binnen de inschrijvingstermijn vol.

Hoe verklaart u deze plotselinge stijging?  
Het is eerlijk gezegd in Leiden al een langer proces. Sinds onze unilocatie in het Kamerlingh Onnes Gebouw zien we deze stijging al. Daarvoor zaten we op tien plaatsen in de stad en dat ging echt niet langer. Dwalende studenten en docenten, weinig onderling contact, moeilijke afstemming in onderwijs en onderzoek – al die ellende was in 2004 in een keer afgelopen. Een rol speelt waarschijnlijk ook het schitterende gebouw en de state-of-the-art faciliteiten. Al die investeringen lijken er nu uit te komen.
Een andere verklaring ligt in de onderwijsvernieuwingen die we vorig jaar hebben doorgevoerd. Die kun je het beste omschrijven als kleinschaligheid in grootschaligheid. De studenten hebben aan de ene kant het voordeel van grootschaligheid (heel veel keuzevakken bijvoorbeeld), en ook de voordelen van kleinschaligheid. Hoogleraren en hoofddocenten hebben elk hun eigen tutorgroep. Een masterstudent is daar nog aan toegevoegd. Studenten zijn gekend. Het hele jaar door zitten studenten in vaste werkgroepen. Verdwalen en eenzaamheid hoeft er voor de studenten niet meer bij te zijn. Tegelijkertijd hebben we de teugels van de eigen verantwoordelijkheid aangehaald. Als je in Leiden Rechten of Criminologie wilt studeren, dan doe je dus ook mee!

Zou u dit bericht als goed nieuws willen omschrijven?
Het is fijn als de studie Rechten populair is, maar wij mikken vooral op gemotiveerde studenten. Vergeet niet dat na het eerste jaar weer heel veel studenten afvallen. We willen dus vooral bepaalde studenten. Groter groeien willen we overigens niet. We hebben behalve die 850-900 studenten van alle opleidingen bij elkaar, ook nog een kleine 300 buitenlandse studenten. En dan zitten we echt aan ons plafond.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?  
De student.  Studenten opleiden die veel beter worden dan jijzelf bent.  

Welk wetsartikel vindt u het mooist?  
Het oude 2014 BW: "Bezit geldt als volkomen titel". Ik geef toe, het heeft een hoog Harry Potter-gehalte, maar van die heilige woorden kan ik nog steeds genieten. Het mooiste leerstuk dat er is.

Welk wetsartikel het slechtst?
Art. 7:464 BW. Probeer dat nog maar eens te begrijpen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière? 
Eigenlijk was dat de rede die ik mocht houden ter gelegenheid van de diesviering van de Universiteit Leiden enkele jaren geleden. Over de vraag of het juridische onderzoek nu een geleerdheid of een wetenschap is. Juristen maken deel uit van gemeenschap der wetenschappen en moeten van tijd tot tijd ook eens over de grenzen van hun eigen discipline heen kijken. Dat onze wetenschap een van de oudste is, is geen argument. Die rede heeft heel veel losgemaakt, vooral in positieve zin geloof ik. 

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Als decaan kijk ik vooral veel naar wat de andere rechtenfaculteiten doen, ook in het buitenland.

Welk boek las u het laatst?
Van Russell Shorto, The Island at the Center of the World, The Epic Story of Dutch Manhattan and the Forgotten Colony That Shaped America. Fantastisch!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Sarah Palin. Ik heb haar veel te vragen. Maar niet te lang.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven