Mr. van de dag is Sander Simonetti (advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek). Hij houdt vandaag en morgen in Poznan (Polen), op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, een lezing over CO2-emissiehandel en gebakken lucht.
Wat doen de VN in Poznan?
Elk jaar in december vergaderen de landen die partij zijn bij de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Volgend jaar is de conferentie in Kopenhagen en dan wordt hopelijk een vervolg-verdrag uitonderhandeld op het Kyoto Protocol (dat na 2012 afloopt). Misschien zien we in Poznan al de contouren van het ‘Kopenhagen Protocol’.
Wat is emissiehandel?
Onder het Kyoto Protocol hebben landen een ‘emissions cap’: een beperkt aantal emissierechten, waarmee ze kunnen handelen. Als een land méér CO2-uitstoot dan zijn cap, dan zal het emissierechten moeten bijkopen. En landen die minder uitstoten, kunnen hun overschot verkopen aan meer vervuilende landen. Zo worden de investeringen op het gebied van CO2-reductie gepleegd op de plek waar dit het meest efficiënt is.
Wat is in grote lijnen de inhoud van uw lezing?
Die gaat over CO2-contracten met zogenaamde ‘Green Investment Schemes’. De hoeveelheid emissierechten waarop een land recht heeft, wordt berekend op basis van de emissies in het jaar 1990 (de ‘baseline’). Maar in met name veel Oost-Europese landen is de zware industrie sindsdien behoorlijk ingestort, zodat deze landen nu grote hoeveelheden emissierechten over hebben. Westerse landen willen dit surplus wel kopen, maar beschouwen het eigenlijk als ‘hot air’ (gebakken lucht), omdat er geen CO2-reductiebeleid aan ten grondslag ligt. Daarom willen ze alleen rechten kopen als het verkopende land zich committeert om de opbrengst te investeren in groene projecten. Voor de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) zijn wij bezig met het ontwikkelen van een standaardcontract voor dergelijke transacties. Dit kan ook worden gebruikt door private partijen die in CO2 handelen.
Is uw lezing te downloaden of te bestellen, en zo ja, waar?
Houd voor de lezing de site van de International Emissions Trading Organisation (www.ieta.org) in de gaten of mail naar ileen.vanderkust@debrauw.com. De uitkomst van de VN-conferentie verschijnt op http://unfccc.int.
Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Willem Zwalve, hoogleraar Rechtsgeschiedenis in Leiden. Geweldige colleges.
Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
Vorig jaar mocht ik als ‘visiting fellow’ een tijdje onderzoek doen aan het Robert Schuman Centre van de Europese Universiteit in Florence, in een oud klooster in de Toscaanse heuvels. Een mooiere werkplek heb ik nooit gehad.
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Welk boek las u het laatst?
‘Solving Tough Problems’ van Adam Kahane. Fascinerend hoe Kahane bij Shell ontwikkelde technieken (op het gebied van scenarioplanning) weet toe te passen bij het oplossen van complexe sociale problemen. Dit heeft ook bijgedragen aan de overgang van apartheid naar democratie in Zuid-Afrika.
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Nelson Mandela, maar die is gelukkig alweer vele jaren vrij.
Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl