Mr. van de week: Nora van Oostrom

Delen:

Nora van OostromMr. van de week is Nora van Oostrom. Op 1 juli is zij in dienst getreden bij de Law Firm School als executive manager onderwijs en e-learning. Zij combineert dit met onder andere haar woordvoerderschap van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en haar adviseurschap bij NautaDutilh. Van Oostrom was tot juli 2013 hoogleraar notarieel recht aan de Universiteit Utrecht.

Gefeliciteerd met uw nieuwe functie! Wat gaat u precies doen?

In deze positie ben ik belast met het aansturen van en het toezicht houden op de uitvoering van de onderwijsorganisatie en onderwijsondersteuning door de Law Firm School Office. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het initiëren, begeleiden en vormgeven van onderwijskundige vernieuwing (denk aan de voortschrijdende digitalisering van het onderwijs) en de aansturing van de diverse leveranciers van diensten (o.a. de makers van het digitale platform, de video’s etc.). Ook denk ik mee over en hou ik toezicht op het curriculum en de selectie van de docenten en onderhoud ik de contacten met de LFS kantoren, de Orde van Advocaten en de Uitvoeringsorganisatie van de Orde. Een zeer gevarieerde functie dus.

U zegt de wetenschap definitief vaarwel?

Welnee, waarom?

Vorig jaar werd uw leerstoel bij de Universiteit Utrecht opgeheven vanwege een reorganisatie. Maar volgens u was er sprake van een persoonlijke afrekening. Hoe kijkt u nu op de kwestie terug?

Als extreem leerzaam. Niet alleen heb ik veel geleerd over mezelf, maar ook over hoe andere mensen zich in dit soort situaties gedragen.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Zouden de juridische opleidingen drastisch worden hervormd, zodanig dat er echt wordt opgeleid voor de juristen van morgen. Dit houdt onder meer in het zoeken naar veel meer verbinding met de praktijk. De LFS is hier natuurlijk een fraaie exponent van, maar wel opgezet door particuliere initiatiefnemers om theorie en praktijk te laten aansluiten.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat komt vast nog.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn promotor, Hans Heyman. Zijn standaardreacties op vragen en problemen ‘Waarom zou het niet kunnen?’ en ‘Is dat erg?’ zijn voor mij belangrijke bakens geworden. ‘Waarom zou het niet kunnen?’ werkt veel stimulerender dan ‘Kan het wel?’ en ‘Is dat erg” zet dingen heel snel in perspectief. 

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Het is lastig kiezen uit Hoofdstuk 1 van de Grondwet. We zijn een rijk land dat we zo veel waarborgen hebben om onze vrijheid te beschermen.

Het slechtst vind ik artikel 5:118a BW, een bepaling die in de wet is opgenomen om de praktijk speelruimte te geven voor het plaatsen van antennes etcetera maar dat dogmatisch gezien een wangedrocht is geworden.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Die van Legal Intelligence.

Welk boek las u het laatst?

Semco-stijl van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, die laat zien dat je door durf en met out of the box denken baanbrekende resultaten kunt bereiken. Waarom denken mensen toch altijd zo star? Waarom moet altijd alles passen binnen ‘formats’ en vaste ‘eindtermen’? Waarom moet alles tot stand komen met talloze controles en via eindeloze platforms, commissies en stuurgroepen? Het levert heus geen betere resultaten op, maar doodt wel alle creativiteit, innovatiekracht en slagvaardigheid.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Houdini graag, die krijgt ons er wel uit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven