Mr. van de week: Jan Kabalt

Delen:

Jan Kabalt

Mr. van de week is Jan Kabalt. Hij is advocaat bij Guarda Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tuchtrechtadvocaten Disciplina, die dit voorjaar de eerste Algemene Ledenvergadering had.

Tuchtrecht, een specialisatie in opkomst? En waarom?

De vakgebieden waarbinnen het tuchtrecht een grotere rol gaat spelen nemen toe. Niet alleen voor de klassieke beroepen als advocaat, notaris en arts is het tuchtrecht steeds ingrijpender en dus ook belangrijker geworden, maar ook voor sporters, bankiers en accountants vormt het tuchtrecht een mogelijke bedreiging voor de uitoefening van hun beroep. Het tuchtrecht is, op het snijvlak van het strafrecht, civiel recht en bestuursrecht, eigenlijk altijd al een specialisme geweest, alleen werd het nooit als zodanig echt erkend. De toenemende vraag om transparantie en het in kaart brengen van de kwaliteit van het vakgebied en haar professionals leiden eveneens tot de opkomst van het tuchtrecht.

De voormalige Rotterdamse deken Nardy Desloover zei deze week dat de verhoudingen tussen dekens en advocaten verharden. Mee eens?

Helaas wel ja: De rol van de Deken is veranderd door de aanscherping van toezicht en uitbreiding van diens bevoegdheden; de consequenties voor de betrokken advocaat zijn groter geworden; dus ja, die verhouding is daardoor verscherpt

Advocaten denken veelal dat ze hun eigen tuchtzaak wel kunnen doen. Waarom is dat een slecht idee?

De ervaring leert dat dan de emotie de boventoon gaat voeren, daar waar veelal slechts de ratio past. Niet voor niets huldigen wij bij Disciplina het gezegde “De advocaat die zijn eigen zaak bepleit heeft een dwaas als cliënt”.

Een commissie van de NOvA houdt de gedragsregels tegen het licht. Heeft u nog tips voor de commissie?

Gedragsregels kunnen compacter en moderner, zie bijvoorbeeld gedragsregel 7 (tegenstrijdige belangen): deze regel en de toepassing ervan is ondoorgrondelijk en aan herziening toe.

Wat is het belangrijkste doel van de vereniging?

Bij de oprichting van Disciplina hebben Noa van den Berg, Liselotte van Gaalen en ik gezegd dat we de kwaliteit van het tuchtrecht willen bewaken en bevorderen, daar hoort de deskundige beroepsuitoefening door advocaten op dat gebied bij.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zou de gefinancierde rechtshulp toegankelijker moeten zijn voor de rechtzoekenden en voor de advocaten een redelijke boterham moeten opleveren. Veel advocaten die leven van de gefinancierde rechtshulp hebben het niet makkelijk. Het pleit denk ik wat lekkerder als je je als advocaat er geen zorgen over hoeft te maken te maken of de rekening van het gas en elektra aan het eind van de maand betaald kan worden.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Elke vrijspraak is een hoogtepunt op zich, maar het eerst komt in mij op het betrokken zijn bij enkele grote voetbaltransfers tussen grote clubs en spelers. Een niet getalenteerde voetballer als ik zou nooit bij clubs als Liverpool, Chelsea, Ajax en Atlético Madrid over de vloer zijn gekomen. Als advocaat heb ik dat geluk wel gehad.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Collega-advocaten aan het werk zien die bruisen van energie, inventiviteit en scherpzinnigheid, zoals mijn compagnons Sanne Schuurman en Cem Polat, maar ook zeker een eigenzinnig advocaat als Louis de Leon

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Geboren en getogen op de kermis en dus heb ik -deel uitmakend van een kermisgezin- een trekkend bestaan gehad tot het einde van mijn studie

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Kluwer Navigator

Welk boek las u het laatst?

Het Zwart en het Zilver van Paolo Giordano, briljante Italiaanse schrijver van onder andere De Eenzaamheid van de Priemgetallen, maar mijn favoriete schrijver is Tommy Wieringa die met veel humor schrijft in gebeeldhouwde zinnen

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn zonen Hans en Tim; het mag van mij dan zelfs levenslang worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven