Navin van Nieuwenhoven heeft eerst Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Daarna heeft hij de master Ondernemingsrecht afgerond, eveneens in Leiden. Vervolgens heeft hij ook de master Financieel recht gedaan, aan de Erasmus Universiteit. De keus om rechten te studeren heeft een lange geschiedenis, die te herleiden is naar zijn kindertijd. “Toen ik een jaar of vijf was werden mijn ouders geconfronteerd met een rechtszaak. Zij klaagden destijds over de kosten die moesten worden gemaakt voor de advocaat, waarna ik het volgende beloofde: ‘Als ik groot ben, word ik advocaat en doe ik alles gratis voor jullie.’ Dé droom om advocaat te worden is daarna alleen maar versterkt. Zo heb ik op de basisschool verschillende malen te horen gekregen dat de advocatuur wel bij mij zou passen, juist omdat ik zo graag in discussie ging met iedereen. Na het behalen van mijn vwo-diploma resteerde slechts de vraag nog aan welke universiteit ik rechten zou gaan studeren en niet of ik nog rechten wilde gaan studeren.”
Je hebt de master Ondernemingsrecht in Leiden gevolgd. Vervolgens heb je ook de master Financieel recht in Rotterdam gedaan. Zijn er verschillen tussen deze twee universiteiten en ook tussen de stad Leiden en Rotterdam?
“Als ik nu terugkijk naar de manier van doceren valt mij op dat de inslag van de Universiteit Leiden meer rechtswetenschappelijk is geweest, terwijl die van de Erasmus Universiteit meer praktisch van aard is. Ik moet toegeven dat het verschil tussen beide steden groot is. Leiden is erg klein en voelt bijna ‘dorps’ aan ten opzichte van Rotterdam. Dat belet niet dat ik Leiden als een erg gezellige studentenstad heb ervaren.”
Luisterend oor
Na het afronden van zijn studie heeft Navin van Nieuwenhoven stagegelopen bij de advocatenkantoren Benvalor en Fruytier Lawyers in Business. “Bij Benvalor werd ik als stagiair meegenomen door de transacties, waardoor ik veel heb kunnen zien en leren van M&A en venture-capitaltransacties. Bij mijn stage bij Fruytier mocht ik me verdiepen in meerdere rechtsgebieden. Zo heb ik mij bezig kunnen houden met M&A, het opstellen van processtukken, maar ook het bouwrecht en de zorgplicht van banken. Ik werd betrokken bij een zaak waarin de bancaire zorgplicht centraal stond. Uiteindelijk heb ik naar aanleiding van deze zaak het besluit genomen om mijn pijlen te richten op het financieel recht.”
Wat is een waardevolle les geweest?
“Tijdens mijn stages heb ik vooral geleerd om goed te luisteren. Niet alleen naar hetgeen letterlijk wordt gezegd, maar eigenlijk vooral naar de bedoelingen en achterliggende gedachten. Zaken verkeerd interpreteren kan grote negatieve gevolgen hebben.”
Dynamische werkomgeving
Inmiddels is Navin al een paar maanden werkzaam bij HVG Law. Hoe hij het de afgelopen paar maanden heeft ervaren binnen de praktijkgroep Financial Services? “Het sollicitatiegesprek bij HVG Law heb ik met Dennis Apperloo gevoerd. Dit was een erg prettig gesprek en na het accepteren van het aanbod van HVG kreeg ik te horen dat Dennis ook mijn patroon zou worden. Voor mij was dit fijn, omdat ik gelijk het gevoel kreeg dat ik begeleid zou worden door een persoon die ik eigenlijk al enigszins ken.”
“Ik heb de laatste maanden als fantastisch en leerzaam ervaren”, vervolgt Van Nieuwenhoven. “Mijn patroon Dennis is zeer ervaren binnen het financieel recht. Hij begeleidt mij dan ook met enige regelmaat bij de opdrachten die voornamelijk komen van grote internationale partijen. Dit was voor mij dan ook een reden om te kiezen voor HVG Law: er is erg veel expertise binnen het kantoor op het gebied van financieel recht en de cliënten zijn vooral grote internationale partijen. Dit zorgt voor interessant en dynamisch werk.”
Op de site van HVG zeg je: ‘Wij helpen u om op een duurzame wijze het maximale rendement uit uw onderneming te halen’. Kan je deze uitspraak toelichten?
“Een van de specialisaties binnen HVG Law is duurzaamheid en wetgeving op het gebied van duurzaamheid. Ik hecht veel belang en waarde aan duurzaamheid en specialiseer mij dan ook verder in duurzaamheidswetgeving. Wat ik zelf erg interessant vind is de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). Deze regels geven bijvoorbeeld aan dat beleggingsinstellingen ongunstige effecten van beleggingen duidelijk moeten communiceren naar beleggers toe. Binnen HVG is dit onder meer een aspect waar ik mij op mag focussen.”
Exotische vakantie
Stel dat je morgen wakker wordt in een ander land, en er even een week tussenuit mag gaan. Welk land zou dit dan zijn?
“Ik zou graag eens wakker willen worden op een exotische locatie. Een mooi land waar ik veel documentaires over heb gezien is Brazilië. Het liefst word ik dan wakker in de Amazone. Niet alleen zou ik genieten van de prachtige natuur – ook zou ik gebruik maken van de kans om ESG (Environmental, Social & Governance) een klein beetje te promoten in alle eerlijkheid.”
Je bent ook vrijwilliger bij de Dierenbescherming. Wat heeft jou doen bewegen om je in te zetten voor deze organisatie? Op welke manier zet jij je in?
“Het is voor mij belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij, al is deze maar gering. Om deze reden werk ik dan ook als vrijwilliger bij de Dierenbescherming op de zondagen. Voor mij was de dierenbescherming een eenvoudige keuze: ik ben gek op honden. Uiteraard heb ik zelf ook een hond, genaamd Sheru. Ik zou het iedereen zeker aanraden om af en toe wat vrijwilligerswerk te doen. Op veel plekken zijn een extra paar handen erg welkom!”