Negentien advocaten lopen inmiddels rond met een noodknop

Negentien advocaten in Nederland lopen vanwege hun eigen veiligheid inmiddels rond met een noodknop. Dat blijkt uit een nieuw rapport over ondermijnende criminaliteit dat demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer presenteerde.

Delen:

Foto: Depositphotos

De noodknop is een apparaatje dat een advocaat de hele dag bij zich kan dragen, en waarmee met één druk op de knop contact kan worden gelegd met de alarmcentrale. Het apparaat stuurt dan direct de GPS-locatie van de drager door, zodat hulpdiensten te hulp kunnen schieten.

De noodknop is een uiterste voorziening die in extreme gevallen nodig is om de veiligheid van advocaten te waarborgen. Die veiligheid staat steeds vaker onder druk. Zo meldt de minister dat er in 2023 gemiddeld twee tot drie keer per week met de noodtelefoon van de NOvA is gebeld door advocaten die zich bedreigd voelden. De NOvA kan in zulke gevallen de NCTV inseinen.

Subsidie

Om de veiligheid van advocaten te bevorderen, is er sinds enkele jaren subsidie beschikbaar vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid voor een gratis veiligheidsscan. Met zo’n scan kunnen advocaten de kwetsbaarheid van hun kantoor- en huisadres door experts laten beoordelen.

Van die mogelijkheid is opmerkelijk genoeg nog niet in overtuigende mate gebruik gemaakt, laat minister Weerwind aan de Kamer weten. In de afgelopen drie jaar is slechts de helft van het aantal beschikbare veiligheidsscans verricht.

Weerbaarheidstraining

Naast de noodknop en de veiligheidsscan biedt het ministerie nog meer initiatieven aan ter bevordering van de veiligheid van advocaten. Zo namen sinds 2021 meer dan 1800 advocaten deel aan een speciale weerbaarheidstraining.

In die training leren advocaten hoe te handelen in bedreigende of agressieve situaties. De kosten van de training worden volledig gedragen door het Rijk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven