Nieuwe governance voor CMS

Delen:

CMS LawTax RGB from101mm PrintAdvocatenkantoor CMS wil met een nieuwe governancestructuur de afstand tussen het bestuur en de praktijk verkleinen. CMS kiest voor een driekoppig dagelijks bestuur en vijf directors die samen het managementteam vormen. De nieuwe managing partner Willem Hoorneman noemt het een strategische keuze gericht op het versterken van de cliëntrelatie en het beter aansturen van de focusgroepen binnen kantoor.

Naast managing partner Willem Hoorneman en bestuurslid Erik Vorst gaat ook een Chief Operations Officer (COO) deel uitmaken van het bestuur. Dat hoeft niet per se een jurist te zijn, maar wel iemand die zijn sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven, en die affiniteit heeft met de advocatuur.

Tot voor kort werkte CMS, met kantoren in Amsterdam en Utrecht, nog met zeventien sectiehoofden die overlegden met het bestuur. “Dat was niet efficiënt,” licht Hoorneman toe. “De afstand tussen de praktijk en wat het bestuur wist was te groot geworden. We hadden behoefte om een tussenlaag te creëren.”

CMS heeft de zeventien secties daarom nu samengevoegd tot de vier praktijkgroepen Real Estate & Construction, Corporate/M & A, Banking & Finance en Specialismes. Aan het hoofd van deze praktijkgroepen staan vijf directors, die afgeleide bevoegdheden krijgen.

Hoorneman: “We komen als managementteam minimaal zes keer per jaar bij elkaar om door te spreken wat zich in die groepen afspeelt: of ze op schema liggen met het uitvoeren van de businessplannen, waar het goed gaat, waar het beter kan, of er meer ondersteuning moet komen, enzovoorts.”  

De COO, een nieuwe functie binnen CMS, gaat bedrijfsprocessen toetsen en begeleiden. Anders dan bij veel andere advocatenkantoren wordt hij/zij geen kantoordirecteur, maar wordt statutair bestuurder. “Zo kunnen we op een gelijkwaardig niveau sparren,” licht Hoorneman toe. “Hij/zij kan meer ondernemerschap binnen het bestuur brengen en de bedrijfsvoering bij CMS naar een hoger plan tillen. Onze 175 advocaten, notarissen en belastingadviseurs kunnen zich dan concentreren op waar zij goed in zijn: zich verdiepen in de wereld van onze cliënten en het bieden van oplossingen voor hun juridische vraagstukken.”

Hoorneman noemt de nieuwe structuur geslaagd “als wij als bestuur beter in staan zijn onze fee earners  aan te sturen, de betrokkenheid vergroten en bewerkstelligen dat de gemaakte  plannen worden uitgevoerd”.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven