Advocaten met gedetineerde cliënten krijgen aparte weerbaarheidstraining

Strafrechtadvocaten die EBI-gedetineerden bijstaan of cliënten in een vergelijkbare penitentiaire inrichting kunnen via de NOvA een speciale weerbaarheidstraining krijgen. Zo leren ze hoe ze manipulatief gedrag van gedetineerden herkennen en hoe ze zich daartegen kunnen verweren.

Delen:

Advocaten met gedetineerde cliënten krijgen aparte weerbaarheidstraining - Mr. online
Manipulatief gedrag (beeld: Depositphotos)

Advocaten die cliënten bezoeken in de EBI te Vught of in andere inrichtingen met een vergelijkbaar regime kunnen te maken krijgen met druk, dreiging en mogelijk zelfs manipulatief gedrag. Dat kan leiden tot ongewenste beïnvloeding. Een speciale weerbaarheidstraining, die afwijkt van de ‘reguliere’ weerbaarheidstrainingen die de NOvA al aanbiedt, moet deze advocaten bewust maken van de risico’s en hen ertegen wapenen.

Manipulatief gedrag

Tijdens de cursus wordt advocaten geleerd hoe ze een manipulator herkennen, welke vormen van manipulaties er zijn en hoe ze moeten handelen om manipulatief gedrag tegen te gaan. Ook wordt aandacht besteed aan de vraag welke informatie een manipulator wil inwinnen en waarom. Vaak zijn ze op zoek naar openbare informatie of informatie die relatief eenvoudig te verkrijgen is, bijvoorbeeld via posts op digitale en sociale media. Hoe meer informatie gedetineerden krijgen, des te groter het risico is dat deze informatie wordt gebruikt om druk op iemand uit te oefenen. Hierbij kan worden gedacht aan het fenomeen tigerkidnapping. Met informatie over een familielid wordt zo iemand figuurlijk gegijzeld om mee te werken aan iets wat voor de manipulator gunstig is.

Noodknop

Deze weerbaarheidstraining duurt, inclusief lunch, zes uur en wordt voor de eerste keer gegeven op dinsdag 23 augustus in Nieuwersluis. Deelname is gratis. Inschrijven kan via deze link. Naast deze specifieke training voor advocaten met cliënten in detentie, biedt de NOvA reguliere weerbaarheidstrainingen voor alle advocaten. Daarmee is de NOvA vorig jaar gestart. Voor advocaten die zich bedreigd voelen zijn er al voorzieningen, zoals bellen met de noodtelefoon (die is 24 uur per dag bereikbaar) of een noodknop die advocaten kunnen aanvragen. Deze staat direct in verbinding met een alarmcentrale. Ook biedt de NOvA kosteloos een veiligheidsscan van het kantoor aan. Meer informatie is te vinden op de website van de NOvA.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven