De populariteit van het gebruik van achteraf-betaaldiensten kan haast niet in twijfel worden getrokken. De verleiding om nu iets te kopen en achteraf te betalen is onder velen van ons bekent. Je betaalt immers twee of vier weken later waardoor de rekening een zorg voor later wordt. Toch maakt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich ‘ernstige zorgen’ over dit toenemende gebruik van de achteraf-betaaldiensten. Volgens AFM zijn consumenten door deze verleiding sneller geneigd om spullen te kopen die ze niet kunnen betalen. De schulden lopen hierdoor op. Hoewel de betaaldiensten geen rentekosten in rekening brengen bij de aankoop, kunnen de kosten al snel oplopen. Zo worden hoge kosten in rekening gebracht wanneer de rekening uiteindelijk vertraagd betaald wordt.

Dat onder volwassenen achteraf-betaaldiensten populair zijn, dat is een feit van algemene bekendheid. Uit het onderzoek van AFM volgt dat ook veel minderjarigen gebruik maken van de achteraf-betaaldiensten. Naast AFM maken ook schuldhulpverleners zich zorgen. De groep mensen met schulden neemt toe mede door het gebruik van de achteraf-betaaldiensten. Ook de vorige minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind, heeft stilgestaan bij het onderwerp. Volgens de wet zijn deze diensten geen lening. Daarom is sprake van een leemte op het gebied van achteraf-betaaldiensten. De bedrijven die deze diensten verlenen hebben namelijk grote vrijheid. De aanbieders van achteraf-betaaldiensten hebben de afgelopen maand toezeggingen gedaan om strenger te controleren op de leeftijd van de gebruikers. Op deze manier willen de aanbieders voorkomen dat ook minderjarigen gebruik maken van hun diensten. Ook gaan de aanbieders de algemene voorwaarden aanpassen.
Ook op Europees niveau zijn er ontwikkelingen. In 2026 treedt de Richtlijn Consumentenkrediet in werking. De Richtlijn Consumentenkrediet heeft als doel om consumenten transparantie te bieden en te beschermen.
Al met al, de komst van strengere wetgeving voor aanbieders van achteraf-betaaldiensten is een feit.