Sinds kort kunnen patiënten en gezonde mensen uit de regio zich met obligaties inkopen bij het Brabantse ziekenhuis Bernhoven. In ruil voor hun financiële steun ontvangen obligatiehouders een rendement van vier procent. De minimale inleg is 500 euro en de obligaties worden op termijn, zodra dit wettelijk kan, omgezet naar aandelen. De aandeelhouders zijn dan mede-eigenaar.
Adviseurs Bernhoven:
AKD (Jasper Verhoog), ILFA / Anders Financieren (Irma Langeraert), PwC
Jasper Verhoog, dealmaker voor AKD: “Het is voor het eerst dat in Nederland personeel, omwonenden, patiënten en andere stakeholders kunnen participeren in een ziekenhuis door middel van converteerbare obligaties. De uitgifte sorteert voor op een mogelijke wetswijziging die in de toekomst winstuitkering door zorginstellingen mogelijk maakt. Daarnaast is bijzonder dat Bernhoven zodanig vernieuwend is geweest met deze transactie dat hierover Kamervragen zijn gesteld. Hoewel vernieuwend wordt deze structuur door Bruno Bruins, de minister van Medische Zorg en Sport van harte toegejuicht.
“In 2018 konden personeelsleden van Bernhoven op deze manier al in het ziekenhuis investeren. Nu zijn de patiënten, omwonenden en bedrijven aan de beurt. Een mooie manier om extra financiering aan te trekken en om de betrokkenheid van de inwoners in de regio te vergroten. Bovendien is dit een mooi voorbeeld van hoe AKD − in dit geval in samenwerking met Irma Langeraert van Anders Financieren – cliënten helpt bij verkrijgen van financiering buiten de gebaande paden van bankfinanciering. ILFA/AndersFinancieren is een initiatief dat non-profit organisaties ondersteunt bij onder andere het toetsen van de financierbaarheid van een organisatie en het aantrekken van bancaire en niet-bancaire financiering, zoals deze structuur.
“Ik verwacht dat we in Nederland meer van dit soort financieringsvormen gaan zien. Banken zijn steeds terughoudender in het verstrekken van financiering. Steeds meer ondernemingen gaan daarom op zoek naar een alternatieve vorm van financiering. Met name ondernemingen met een goed en pakkend verhaal hebben een goede kans van slagen. Hierbij kun je denken aan zorginstellingen, maar ook bijvoorbeeld aan instellingen met een commercieel maar maatschappelijk verantwoord doel. Zo lijken bijvoorbeeld bedrijven met een vernieuwend business model rond de energietransitie zich uitstekend te lenen voor een dergelijke vorm van financiering. Hierbij merk ik wel op dat goede advisering van belang is. Financieel toezichtrechtelijke regels moeten worden gevolgd. Private funding is geen vrijbrief om gelden aan te trekken zonder de rechten van financiers in acht te nemen. Goede advisering over de relevante spelregels inzoomend op de specifieke wensen van de betrokken partijen is noodzakelijk voor een succesvolle financiering. Negatieve publiciteit, bijvoorbeeld omdat financieel toezichtrechtelijke regels zijn overtreden, zou een definitief einde voor alternatieve financiering zijn.”