OM: regeling met Van Nimwegen en Bloos

Het Openbaar Ministerie en de voormalige hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos hebben de strijdbijl begraven. Dat blijkt uit een mededeling op het intranet van het OM, die de Volkskrant heeft gezien. Het OM heeft een regeling getroffen met de hoofdofficieren die eind 2019 werden ontslagen omdat ze gelogen zouden hebben over hun geheime liefdesrelatie.

Delen:

Handen schudden-10251721
Beeld: Pixabay

Wat de regeling inhoudt willen beide partijen niet zeggen. Alle lopende procedures rondom het ontslag van Van Nimwegen en Bloos zijn van de baan. De nu getroffen regeling voelt als eerherstel voor Van Nimwegen en Bloos, zegt hun advocaat Robert Hein Broekhuijsen.

Van Nimwegen en Bloos hadden begin 2016 aan de voorzitter van het College van procureurs-generaal gemeld dat zij een relatie hadden. Twee jaar later ontstond daar ophef over, nadat medewerkers van het OM in NRC anoniem vertelden over een verziekte werksfeer, integriteitsschendingen en de jarenlange geheime liefdesrelatie tussen de twee. Betrokkenen schetsten een beeld van een verziekte sfeer en een angstcultuur in de organisatie. Naar aanleiding van die berichtgeving gaf het OM de commissie-Fokkens de opdracht om de kwestie te onderzoeken.

Aanbesteding van software

In mei 2019 oordeelde de commissie dat Van Nimwegen herhaaldelijk had gelogen over zijn relatie met Bloos. Ook zou hij zijn zwager hebben bevoordeeld bij een aanbesteding van het OM voor software. Van Nimwegen en Bloos werden ontslagen.

Van Nimwegen legde zich niet bij zijn ontslag en de conclusies van het rapport neer. Begin dit jaar boekte hij een overwinning bij de rechtbank in Den Haag, die het handelen van de commissie-Fokkens en de inhoud van het rapport ‘onrechtmatig’ noemde. Van Nimwegen had herhaaldelijk gezegd dat het onderzoek van de commissie ‘onfatsoenlijk, partijdig en incompetent’ was. De oud-hoofdofficier noemde het ‘karaktermoord’ waarbij gebruik werd gemaakt van ondeugdelijk bewijs.

Gevoelige problematiek

De rechtbank concludeerde dat het onderzoek inderdaad rammelde. Het grootste probleem was volgens de rechter dat de commissie de feiten wilde onderzoeken, maar zich tegelijk ook wilde uitlaten over de integriteit van Van Nimwegen en de ‘dieperliggende, fundamentele, organisatiebrede en voor het OM gevoelige problematiek’ wilde benoemen.

Volgens de rechtbank ging het veel te ver om te zeggen dat Van Nimwegen het bedrijf van zijn zwager heeft bevoordeeld. Zijn betrokkenheid was volgens de rechter marginaal. De rechtbank noemt de woordkeus van de commissie op sommige punten ‘zonder grond enigszins suggestief’.

Het OM heeft in deze affaire eerder een nederlaag opgelopen. Een vervolging vanwege strafbaar handelen door het tweetal liep op niets uit.

Marianne Bloos is in dienst getreden bij advocatenkantoor Houthoff. Vorige week werd bekend dat ze ook is benoemd tot buitengewoon raadslid bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven