Ook voor niet-aangehouden minderjarige verdachte gefinancierde rechtsbijstand

De Amsterdamse rechtbank heeft advocaat Simon van der Woude in het gelijk gesteld: ook niet-aangehouden minderjarige verdachten hebben recht op gefinancierde rechtsbijstand.

Delen:

Depositphotos_49873295_S-jongere hoodie-78fa3ef0
foto: Depositphotos

De advocaat, werkzaam bij Van der Woude de Graaf Advocaten, stond een minderjarige bij die niet was aangehouden, maar wel als verdachte werd aangemerkt. De Raad voor de rechtsbijstand wilde de door Van der Woude verleende rechtsbijstand niet vergoeden. Op grond van het Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en de bijbehorende werkinstructie volgt namelijk dat de piketregeling niet van toepassing is op een niet-aangehouden verdachte die (per brief) is uitgenodigd om voor een verhoor te verschijnen op het politiebureau, zoals hier het geval was.

Kwetsbare positie

Van der Woude betoogde bij de bestuursrechter dat op grond van Europees recht ook een niet-aangehouden minderjarige recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand, vanaf het moment dat hij als verdachte wordt aangemerkt. De rechtbank is het daarmee eens. Artikel 6 van de Richtlijn (EU) 2016/800 betreffende procedurele waarborgen voor kinderen die verdachte of beklaagde zijn in een strafprocedure, beoogt bescherming te bieden aan alle minderjarige verdachten, ongeacht of zij zijn aangehouden. In de nationale wetgeving is ten onrechte onderscheid gemaakt tussen niet-aangehouden en aangehouden minderjarige verdachten, aldus de rechtbank. Gevolg kan zijn dat minderjarigen rechtsbijstand wordt onthouden of dat zij, om hen alsnog aanspraak te laten maken op gefinancierde rechtsbijstand, alsnog worden aangehouden. Dat is volgens de rechtbank gezien hun kwetsbare positie ongewenst en in strijd met de bedoeling van de Richtlijn.

Rechtstreekse werking

De rechtbank oordeelt dat de wetgever de Richtlijn onjuist heeft geïmplementeerd en dat de kernbepaling van de Richtlijn rechtstreekse werking heeft. De rechtbank kan deze bepaling dus rechtstreeks toepassen en bepalen dat de verleende rechtsbijstand aan de niet-aangehouden minderjarige verdachte moet worden vergoed. Het levert advocaat Van der Woude een vergoeding op van € 304,53 op voor het verlenen van consultatie- en verhoorbijstand.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven