Openbaar Ministerie Den Haag wil 53 strafzaken schrappen

Het lijkt wel een nieuwe trend: rechtszaken schrappen. Nadat in juni 1500 zaken werden geseponeerd door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, kondigt nu het Haagse OM aan dat het een streep wil zetten door 53 strafzaken.

Delen:

Depositphotos_7300942_S-5dff998c
beeld: Depositphotos

Het Openbaar Ministerie Den Haag gaat aanstaande maandag de rechtbank verzoeken om in 53 zaken niet-ontvankelijk te worden verklaard. Dit vanwege capaciteitsproblemen. Volgens een woordvoerder komt dat niet alleen door de krappe personele bezetting bij het Openbaar Ministerie, maar ook in de rest van de strafrechtketen. Het OM noemt het een pijnlijk besluit, maar wil ruimte maken voor zaken die het  nog belangrijker vindt.

Slachtofferloze delicten

De zaken die mogelijk geschrapt gaan worden, zijn vooral drugszaken en ontnemingszaken. Het gaat om ‘slachtofferloze delicten’, waarbij schadevergoeding wordt gevraagd of slachtoffers gebruik willen maken van hun spreekrecht. De zaken waarom het gaat zijn minstens vier jaar oud.

Rechtbank Gelderland

Drie maanden geleden kwamen bij de rechtbank Gelderland zo’n 1.500 strafzaken te vervallen, die al meer dan anderhalf jaar op behandeling door de politierechter wachtten. Hoewel op allerlei manieren was geprobeerd de achterstanden weg te werken, kozen het OM Oost-Nederland en de rechtbank Gelderland gezamenlijk voor deze oplossing. Hier ging het om eenvoudige misdrijven (diefstal, verkeerszaken, hennepbezit) waarop maximaal één jaar gevangenisstraf staat. Een aantal zaken werd afgedaan met een strafbeschikking, de rest geseponeerd.

“Unieke situatie”

Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak en procureur-generaal Rinus Otte stelden naar aanleiding van het schrappen van de Gelderse zaken dat het om een “unieke situatie” ging : “Grote aantallen sepots zijn in de rest van het land niet aan de orde.”

Noodklok

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak luidde in mei al de noodklok over de hoge werkdruk van zowel rechters als officieren van justitie, en deed een appel op Rechtspraak en Openbaar Ministerie om iets te doen aan het structurele overwerk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven