Opnieuw uitstel UBO-registratieplicht

De UBO-registratieplicht wordt, anders dan het ministerie van Financiën eerder aangaf, wederom uitgesteld. Reden daartoe is dat de Kamer van Koophandel de achterstanden in het register niet op tijd krijgt weggewerkt. De deadline wordt verschoven naar 1 januari 2023.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_129543946_S-805d5e57
beeld: Depositphotos

In het UBO-register, dat na de nodige vertraging op 27 september 2020 in werking trad, worden van vennootschappen en andere juridische entiteiten zoals stichtingen en verenigingen de ‘uiteindelijk belanghebbenden’ ofwel ultimate beneficial owners geregistreerd.

Witwassen

Een UBO is een persoon die meer dan 25 procent aandelen, eigendomsbelang of stemrecht bij een statutenwijziging heeft in een rechtspersoon. Sinds 2020 moeten UBO’s zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) registreren in het handelsregister op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Wanneer de registratieplicht eenmaal van kracht is, kan te late registratie kan leiden tot boetes. Het ministerie van Financiën is echter lang niet tot handhaving overgegaan wegens verscheidene invoeringsperikelen.

Deadline

Aan de deadline van 27 maart dit jaar leek het ministerie vast te houden, ondanks de nodige kritiek die op het register werd geuit wegens vermeende privacygevoeligheid – de gegevens van aandeelhouders worden door de registratie immers openbaar. In april bleek echter dat zo’n veertig procent van de rond de anderhalf miljoen UBO-registratieplichtigen zich nog niet had gemeld.

Financiën legt voor het nieuwe uitstel de schuld van de achterstanden bij ondernemers die zich precies op of net na de deadline van 27 maart hebben aangemeld, schrijft het Financieele Dagblad. De KvK lukt het niet om voor september de achterstanden weg te werken. Laatkomers worden niet bestraft, maar komen achter in de rij. In juli was al naar verder uitstel gehint.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top