Overstap van de week: Alex Wintjes

Delen:

Alex Wintjes

Overstap van de week is Alex Wintjes (1969). Hij is per 1 december het bestuursstrafrechtteam van Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten komen versterken. Wintjes is specialist in zaken op het gebied van bestuurs- en strafrechtelijke handhaving door de overheid. Voordat Wintjes advocaat werd heeft hij als gerechtsambtenaar bij het gerechtshof Arnhem en het Openbaar Ministerie gewerkt.

Waarom heeft u juist voor Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten gekozen?

Bij dit kantoor staat de rol van de overheid in het rechtsverkeer steeds centraal. Dit vergt expertise op zowel bestuurs- en strafrecht, als overheidsaansprakelijkheidsrecht. De rechtspraktijk op deze terreinen is complex, net zoals de bestuurlijke verhoudingen. Van Ardenne & Crince le Roy is thuis in deze disciplines en verbindt deze door de samenwerking tussen specialisten op deze gebieden.

Het kantoor heeft daarnaast oog voor de kwetsbare kant van de samenleving. In die setting pas ik goed.

Was het moeilijk om de beslissing voor deze overstap te nemen?

Ik ben mijn loopbaan begonnen in strafrechtelijke functies bij de overheid. Bij mijn overstap naar de advocatuur hield ik mij bezig met het bestuurlijke sanctierecht. Maar mijn belangstelling voor het (bijzonder) strafrecht ben ik nooit kwijtgeraakt. Van Ardenne & Crince le Roy behandelt zaken waar zowel het straf- als het bestuursrecht een rol speelt. De keuze voor dit kantoor lag dan ook erg voor de hand.

Wat heeft u zich voorgenomen toen u voor Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten koos?

Ik ga weer werken in Rotterdam, waar ik ook woon. Voor mij persoonlijk is dat belangrijk, omdat je zo makkelijker meekrijgt wat er in de stad allemaal speelt. En misschien dat ik wat kan gaan betekenen voor de stad.

Uw bijzondere interesse gaat uit naar de moeizame verhouding tussen de bestuursrechtelijke rechtsbescherming en de ruimere rechtsbescherming die het strafrecht biedt. Hoe moeizaam is die verhouding?

Rechters maar ook advocaten worstelen voortdurend met deze materie. Er zijn tal van voorbeelden te geven. Kan een herstelsanctie ook bestraffend zijn, en welke criteria worden gebruikt om dat te beoordelen? En is dan de strafrechtelijke rechtsbescherming voldoende geborgd in het bestuursrecht? Moet de bestuursrechter zich beperken tot de aangevoerde beroepsgronden of mag hij net als de strafrechter aan waarheidsvinding doen? Verder staat de zogenaamde onschuldpresumptie in het bestuursrecht onder druk. Kortom: de discussie over deze kwesties is nog lang niet afgerond.

U bent ook nog een tijd gerechtssecretaris geweest. Komt er nog een volgende carrièreswitch?

Als u de switch naar de rechtelijke macht bedoelt, dan is dat niet waarschijnlijk. Een voortzetting in de advocatuur, bij een kantoor als dit, is weloverwogen gebeurd. Ongetwijfeld komen er in de toekomst nog momenten voor een verkenning van de horizon. Eerst maar eens kijken wat voor moois uit deze samenwerking gaat komen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven